Afbeelding
Foto: pr.

Een sporthal op de helling…

Column

Even leek het erop dat de nieuwe sporthal op Ter Specke als vervanging van de huidige een fluitje van een cent zou worden. Nou ja; van een paar centen meer dan, want het zou voor een compleet nieuwe accommodatie neerkomen op een post van 6,55 miljoen euro. En dat is andere koek dan de enkele jaren geleden geventileerde prijs van 2,8 miljoen.

En dat komt in een tijd van bezuinigingen nog harder aan als blijkt dat het college van B en W een financiële dekkingsconstructie op het oog had, die - kort door de bocht - zou gaan betekenen dat de inwoners die daarvoor in aanmerking komen meer ozb zouden gaan betalen. De eigenaren dus van woningen en bedrijven. En het is maar de vraag of alle huiseigenaren daarop zitten te wachten. Dat hoeft vooralsnog ook niet, want de raad heeft donderdagavond in meerderheid besloten dit niet te zullen pikken.

En als vicevoorzitter Chris van der Salm van FC Lisse dan in een korte toespraak de vergaderende gemeenteraad laat weten geen speelbal van de verkiezingen te willen zijn en gelijk ook even een brevet van onvermogen aan diezelfde raad uitdeelt vanwege deze al vele jaren slepende zaak, dan is dat jammer voor hem, maar het ziet er naar uit dat dit toch gaat gebeuren. De raad wil namelijk een nieuw voorstel van het college zien, uitgaande van nieuwbouw van alleen de hal (dus zonder de accommodatie van de FC), en andere financiële mogelijkheden om dit te dekken. En hoe bestaat het…: dat vernieuwde raadsvoorstel zou dan in februari op tafel moeten liggen. Inderdaad, een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Je kunt mij niet wijs maken dat er geen politieke partijen zijn die naast allerlei andere beloftes, dit item in hun verkiezingscampagne gaan gebruiken. Voor of tegen, dat maakt ze dan niet uit, maar om de eigen partij te profileren in de hoop op zoveel mogelijk stemmen. Niet zoals het in werkelijkheid hoort natuurlijk, maar de nieuwe gemeenteraad heeft straks alles met dit dossier te maken.

Het was dus eigenlijk niet zo vreemd geweest als de huidige gemeenteraad na het jarenlange voortslepen van dit onderwerp het over de verkiezingen heen zou tillen en de nieuwe raad alle beslissingen zou laten nemen. Dat uitstel kan na die lange tijd nog wel een paar maandjes hebben, maar dat gaat niet gebeuren, want die beslissing valt in februari en zal er in elk geval op neerkomen dat er een hal wordt gebouwd, los van de accommodatie (kantine) van de FC. De vraag is alleen nog hoe en wat.

Dit zo zijnde kun je als FC uiteraard de kont tegen de krib gooien, maar beter nog is het dat je naar de mogelijkheden gaat kijken en op zoek gaat naar een financieringsplan dat realistisch is, zoals de FC na de raadsvergadering op de website zette. "De vereniging is teleurgesteld in de uitkomst die op de langere termijn meer geld zal kosten voor de gemeenschap. Dat is niet meer aan ons. Wij zullen onze focus verleggen naar onze accommodatie. Wij zullen straks alle kennis, kunde en gelden nodig hebben om met elkaar te komen tot een accommodatie waar we trots op zijn en waar een ieder zijn weg gaat vinden in de grootste huiskamer van Lisse."

Ik denk dat, bij de huidige stand van zaken, dit de juiste optie is!

Uit de krant