Voorzitter Alma Ruting en medeoprichter Erik Plantenberg van Roeivereniging Iris.
Voorzitter Alma Ruting en medeoprichter Erik Plantenberg van Roeivereniging Iris. Foto: Ruth Eppink

Gouden toekomst voor Roeivereniging Iris

Verenigingen

SPORT • Met het realiseren van zijn droom, een eigen verenigingsgebouw, heeft Erik Plantenberg met een goed gevoel de voorzittershamer van Roeivereniging Iris overgedragen aan zijn opvolgster Alma Ruting.

Door Jankees Faas

De vereniging van nu nog 175 leden verwacht de komende jaren in omvang (materialen en roeienthousiastelingen) te gaan toenemen. De passie voor het roeien ontstond bij Erik (60) op zijn 12de. "Dat was in Voorburg. Mijn broers roeiden. Je wordt als kleine knaap in een boot gezet. Ze duwen je af en zie maar eens terug te komen. Spel op het water is voor kinderen een uitdaging. Vanaf dat moment was ik verknocht aan het roeien. Roeien heeft te maken met balans en beweging. Het is prachtig om te zien dat je controle krijgt over de boot." Alma (52) begon pas vijf jaar geleden met roeien. "Ik woon aan de Ringvaart en zie dus dagelijks roeiboten uit de Greef komen. Door slijtage aan mijn knie moest ik stoppen met tennissen. Mijn orthopeed gaf mij het advies te gaan roeien. Aanvankelijk viel het roeien vies tegen. In het begin dacht ik: dat ga ik nooit leren. Uiteindelijk ging het steeds beter en werd ik een met de boot. Het mooiste van het roeien is dat het niet aan leeftijd is gebonden."

Grondlegger
Samen met zijn fietsmaatje Joost Brinkman was Erik in 2008 de grondlegger van Iris, dat een loods had aan de Greveling. "Lisse heeft bijna het mooiste roeiwater van Nederland. De Ringvaart heeft lange rechte stukken, ideaal om de roeisport te bedrijven. En je hebt goed de mogelijkheid om mee te fietsen als coach. Toen Joost en ik beiden een skiff hadden, was Iris een feit. Joost regelde ruimte bij Akerboom. We gingen steeds meer bootjes verzamelen via andere roeiverenigingen. In de loop der jaren hebben wij heel wat tegenslagen moeten overwinnen. Dat doorzettten heeft uiteindelijk geresulteerd in ons huidige clubgebouw. Het moment om het stokje door te geven."

Alma is de logische opvolgster van Erik. Zij kent veel leden van Iris door het organiseren van toertochten. "We zijn trots dat ongeveer zestig procent van onze leden ook vrijwilliger is. We hebben heel wat commissies, zoals de kluscommissie en dames'bladen'commissie."

Jonge aanwas
Het nieuwe bestuur van Iris gaat invulling geven aan het gebouw en de vloot. Alma: "We zijn financieel een gezonde vereniging en dat willen wij ook blijven. Belangrijk is nu dat wij in ledenaantal gaan groeien. Het mooiste aan het roeien is dat je het alleen kan doen, maar ook in een team. Als je goed kan roeien ga je als een speer over de Ringvaart. Dat is een prettig gevoel." Erik vult aan: "Er komt een grote actie in het dorp om vooral jeugd aan ons te binden. Je wil kinderen van de bank krijgen. Het is gaaf om kinderen fysiek naar een bepaald niveau te brengen. Bij ons kunnen kinderen vanaf acht jaar al terecht. Wat de jongste jeugd leuk vindt, is acrobatiek op het water. Zo breng je bootgevoel bij."

Uit de krant