Wat hadden ze het naar hun zin, de oudgedienden van Sportclub Lisse en Lisser Boys.
Wat hadden ze het naar hun zin, de oudgedienden van Sportclub Lisse en Lisser Boys. Foto: Hubert Habers

Oliebollentoernooi FC Lisse met speciaal tintje

Algemeen

REÜNIE • FC Lisse sluit jaarlijks het eerste deel van het voetbalseizoen af met het Oliebollentoernooi. In totaal 25 teams, verdeeld over vijf poules, spelen in sporthal Ter Specke hun wedstrijden. Ondertussen worden er oliebollen gebakken.

Door Jankees Faas

Het Oliebollentoernooi was er nu eentje met een speciaal tintje: met een wedstrijd tussen oud-spelers van Lisser Boys en Sportclub Lisse. Uit deze twee clubs ontstond in 1981 FC Lisse. Het Oliebollentoernooi was in het verleden in sporthal Meerzicht bij barman Tommy Hoogervorst. Dit evenement werd op die plek 32 jaar lang gehouden. Na het afbreken van Meerzicht werd deze traditie overgenomen door FC Lisse. Daar is de organisatie in handen van Arnoud Kool en Anco Dubbeldeman. Arnoud vertelt: "Het is geen probleem om de organisatie rond te krijgen. De teams staan in de rij om mee te doen. Er is plek voor 25 teams, verdeeld over vijf poules. Deze spelen allemaal korte wedstrijdjes."

Het Oliebollentoernooi is van negen uur in de ochtend tot acht uur in de avond. In de keuken van FC Lisse worden er oliebollen gebakken onder leiding van Connie Kortekaas. "Ze worden gemaakt naar het recept van de moeder van mijn man Ben. Dat betekent de toevoeging van een klein beetje Heineken Oud Bruin. Dat zorgt voor de bijzondere smaak. Op zo'n dag als deze worden er rond de 1200 oliebollen gebakken."

In ploegendiensten wordt er gewerkt achter de bar door de vele FC Lisse-vrijwilligers. Voorzitter Leon Annokkee geeft het goede voorbeeld door samen met zijn vrienden het FC Lisse-voetbaljaar af te sluiten als barmedewerker.

Ouwe jongens
In 2011 was er bij FC Lisse een reünie van voormalige spelers van Lisser Boys en Sportclub Lisse. Het initiatief kwam destijds van clublegende Frans van der Laan. Samen met medeorganisatoren Jaap Möhlmann, Co de Graaf, Aad Hoogkamer, Co Janmaat en Gijs Roem wist hij 600 man naar Ter Specke te trekken. Van der Laan bedacht dat een herhaling van deze reünie in kleine vorm tot de mogelijkheden behoorde. Wie nog fit genoeg was trok zelf de zaalschoenen aan. Van der Laan blaast als 70-jarige nog steeds zijn wekelijks partijtje mee in de Veteranen 1 van FC Lisse. Van der Laan en Theo Godyla maakten deel uit van de legendarische Lisser zaalvoetbalteams van eind jaren zeventig: Godyla en Juffermans. Deze twee ploegen behoorden tot de top van Nederland. De wedstrijd tussen oud-zaterdag en oud-zondag stond onder leiding van de 82-jarige Joop Hoekstra. Symbolisch kon hij zijn gele kaart in zijn borstzak achter laten. Langs de kant zat de oudtrainer van Lisser Boys en Sportclub Lisse, Piet Wassenaar, te genieten. Oud-zaterdag won met 3-2 dankzij een prachtig doelpunt van Arie Schalk.

Uit de krant