Er werd gezellig bijgepraat tijdens de reünie van de Gaapstokken, die vieren dat ze 44 jaar bestaan.
Er werd gezellig bijgepraat tijdens de reünie van de Gaapstokken, die vieren dat ze 44 jaar bestaan. Foto: Danny Randsdorp

Carnavalsvierders halen oude herinneringen op

Verenigingen

ALAAF • Het getal 44 is in carnavalsland een jubileumgetal. De Lisser carnavalsvereniging De Gaapstokken werd in 1974 opgericht bij Tante Jo (tegenwoordig De Gewoonste Zaak). Zondag was deze historische plek dé locatie voor het ophalen van oude herinneringen.

Door Jankees Faas

Liefst 1200 foto's uit het verleden gaven een beeld van 44 jaar carnaval in Lisse. Kees van Ruiten weet nog hoe het carnaval hier vaste voet aan de grond kreeg. "De oorsprong in Lisse gaat terug naar 1970. Vanuit ons lagere seniorenteam bij Sportclub Lisse werd De Spekbijters opgericht. Wij organiseerden carnavalsmiddagen en later avonden voor jeugdleden. Uiteindelijk kwam de naam De Gaapstokken op de proppen. Naar verluidt zagen de mensen vroeger uit Lisse 'gapend' de Blauwe Tram aan zich voorbijgaan, die tussen Haarlem en Leiden reed."

Bij een speurtocht naar een locatie kwam men uit bij Tante Jo. "Iedereen kende haar in die tijd. Tante Jo vond alles goed. Als er maar volk kwam en er omzet werd gedraaid. Als voetballers verzamelden wij ons hier al vaak en dronken er regelmatig na de wedstrijden een biertje." In de beginjaren was het altijd feest bij Tante Jo. "Met carnaval zat het vijf dagen lang afgeladen vol. Of het nu gehuwdenbal, Gaapstokkenbal, een themafeest, vrijgezellenfeest of slotbal was. We spreken dan over de periode van de zogenaamde babyboomers. Mensen gingen lekker uit."

Corné Hulsebosch is in het jubileumjaar van De Gaapstokken Prins Carnaval. Hij vormt een paar met zijn vrouw Rita. "Jaarlijks bezoeken wij met een presentje mensen die ziek zijn. Dit keer leek het ons leuk de voormalige Prinsen Carnaval te bezoeken of anders hun partner, om hen uit te nodigen voor de reünie. Wij hebben 38 bezoeken afgelegd. Dat werd gewaardeerd."

Aanwezig op de reünie waren onder meer de tweede Prins (1976) John de Lijzer en de elfde Prins (1985) John de Groot. Laatstgenoemde vertelt: "In het jaar dat ik Prins Carnaval werd is de samenwerking gezocht met de horeca uit Lisse. Zo ontstond het Avondje Uit." Kees vult aan. "Bij het eerste Avondje Uit traden Anita Meijer en Lee Towers op. In de Hobaho-hallen kon je aanvankelijk 1200 man publiek kwijt en later in de glazen hal tussen de 1400 en 1500."

Toeval of niet: Anita Meijer is ook dit jaar te bewonderen tijdens Avondje Uit op zaterdag 27 januari in sporthal Ter Specke. Samen met de zangeres Maan. Op beperkte schaal zijn er nog kaarten te koop.

Uit de krant