Afbeelding
Foto: pr

Ontschotter sociaal domein helpt HLTsamen

Algemeen

PROBLEMATIEK • Wenda Tijssen, de eerste officiële 'ontschotter sociaal domein' van Nederland, heeft voor HLTsamen haar bevindingen en aanbevelingen over de afgelopen 1,5 jaar vastgelegd in de Eindrapportage Ontschotting.

Door Arie in 't Veld

Iedereen kent ze wel, personen of gezinnen met complexe problematiek, die vastlopen in het systeem als ook professionals er niet meer uitkomen. Wethouder Adri de Roon: "Soms zitten er schotten tussen de budgetten, waardoor je moeilijk bij het benodigde geld kunt komen. Ontschotten is dan de oplossing. Wenda Tijssen heeft kritisch rondgelopen en het nodige losgemaakt omdat via de gestelde regels werd gewerkt en zij daar toch van af wilde wijken om tot een oplossing te komen."

In de afgelopen 14 maanden zijn 84 casussen opgehaald. Een aantal casussen loopt nog en er wordt nog steeds gemeld. Vanuit Lisse zijn er 14 casussen (17 procent) ingebracht. Wat wel opvalt is dat er vanuit Lisse niet 1 casus is aangemeld via het loket, wel vanuit het jgt (jeugd en gezinsteam). Volgens wethouder De Roon heeft de ontschotter het een en ander losgemaakt binnen het bureaucratische werken van de gemeente: "Dat deed zo af en toe pijn, maar het heeft wel een beweging in gang gezet. We moeten maatwerk durven geven en niet bang zijn voor precedentwerking. Nu we de schotten (deels) kennen, kunnen we deze proberen te doorbreken. Er zijn zichtbare stappen gezet. Maar het doel 'iedereen werkt en denkt als een ontschotter' is nog niet bereikt. Wel zijn er voldoende aanbevelingen die aan het doel kunnen bijdragen."

Uit de krant