De voorkant met Ernst Krelage van deel 1 van het boek.
De voorkant met Ernst Krelage van deel 1 van het boek. Foto: pr

Ernst Krelage en zijn betekenis voor Lisse

Column

Ernst H. Krelage (1869-1956) uit Haarlem heeft veel betekend voor de bloembollenteelt en -handel in Nederland. Na jarenlang historisch en archiefonderzoek heeft Maarten Timmer, een expert in bloembollenhistorie, een geweldig boek geschreven over leven en werk van Ernst Heinrich Krelage. In twee rijk geïllustreerde delen geeft hij een gedetailleerd en uniek overzicht van leven en werk van deze bekende Haarlemmer en grondlegger van de moderne bloembollensector in Nederland.

Deel 1 is nu uitgekomen en heeft als ondertitel 'Burger, publicist en bestuurder'. Het 2e deel, handelend over Krelage als ondernemer, zal binnenkort verschijnen. Deel 1 is een lijvig boekwerk geworden van 21x26 cm met een harde omslag. Dit boek van 282 pagina's heeft ISBN 9781389270109.

Lezing Maarten Timmer
Naar aanleiding van de publicatie van het boek heeft de Vereniging Oud Lisse Maarten Timmer weten te strikken voor een lezing over de betekenis van Krelage voor Lisse. Na een schets van een jaar uit het leven van Ernst Krelage (1910) waarin Lissenaar Nicolaas Dames een rol speelt, wordt nader ingegaan op de geschiedenis van de bloembollensector in Lisse. Aan de orde komen waarom Lisse het 'kerkhof der hyacinten' werd genoemd en wat Lissers zijn en waren. In Lisse werd in 1897 de Amerikaanse Verzendersbond opgericht en die kwam in conflict met de vader van Ernst, Jacob Krelage. Dames was zijn tegenstrever, net als tien jaar later Dames de handschoen opnam tegen Ernst Krelage waar het ging om de vestigingsplaats van de Rijkstuinbouwwinterschool. Ingegaan wordt op de stichting van het Proefstation voor de Bloembollencultuur en het Laboratorium voor Bloembollenonderzoek en de rol van Krelage, Dames, Volkersz en Van Slogteren. Na behandeling van de stichting van de bloemententoonstelling Keukenhof, wordt afgesloten met een schets van de huidige situatie ('Hoe staat het met de erfenis van Krelage, Dames, Volkersz en Van Slogteren?').

Onderzoeker in Lisse Maarten Timmer (1942) komt uit een familie van bloembollenkwekers. Hij studeerde in Wageningen en werkte daarna van 1967 tot 1981 bij het toenmalige Laboratorium voor Bloembollenonderzoek als onderzoeker en afdelingshoofd. Daarna heeft hij tot zijn pensionering diverse beleidsfuncties bij het ministerie van Landbouw bekleed. Van huis uit en tijdens zijn werkzame leven heeft hij veel te maken gehad met bloembollen. Timmer deed historisch onderzoek naar de tuinbouw en naar de bloembollenteelt in het bijzonder. Van de hand van Timmer zijn diverse belangrijke stukken over de historie van de bloembollenteelt verschenen.

De lezingen van de VOL zijn altijd op de derde dinsdag van de maand in de avond. Omdat Maarten Timmer op leeftijd is, wilde hij 's avonds niet van Hoorn naar Lisse komen. Daarom is de lezing deze keer 's middag in De Vergulde Zwaan, 1ste Havendwarsstraat 4, Lisse. De datum van deze bijeenkomst is 20 februari. De zaal is open vanaf 13.30 uur en de lezing begint om 14.00 uur. Iedereen, leden en niet-leden, zijn van harte welkom. Niet-leden betalen 3 euro entree.

Uit de krant