Oud Lisse zoekt op verschillende terreinen vrijwilligers die mee kunnen helpen aan projecten.
Oud Lisse zoekt op verschillende terreinen vrijwilligers die mee kunnen helpen aan projecten. Foto: website VOL

Vereniging "Oud Lisse" zoekt vrijwilligers

Verenigingen

HISTORIE • De cultuur-historische vereniging Oud Lisse (VOL) breidt haar activiteiten uit. Naast het lopende project 'Sporen van Six' is een nieuw project gepland, gericht op 'De Waag' die gelegen was aan de Haven in Lisse, eeuwenlang een middelpunt van handelsactiviteiten.

Voorzitter Eric Prince zegt tevens dat de vereniging ook meer informatie over bewoners, gebouwen, eigendom en het landschap digitaal beschikbaar wil maken. "Daarnaast is er de wens om op archeologisch gebied een deskundig aanspreekpunt te worden voor gemeente en provincie, en aansluiting te krijgen op het archeologisch netwerk. Voor al deze ambities hebben we deskundige en enthousiaste vrijwilligers nodig, zoals:

- een onderzoeker Genealogie en Historie,
- een vertaler oud-schrift,
- een informatiespecialist/websiteontwikkelaar,
- een beheerder Genealogie database,
- en contactpersoon archeologie."

De onderzoeker Genealogie en Historie levert bijdragen aan projecten zoals 'Sporen van Six' en 'De Waag' en kan zelfstandig, of met begeleiding, onderzoek doen in archieven. Levert daarnaast bijdragen aan het opstellen van publicaties en presentaties.

Voor de geschiedenis van Lisse zijn archiefstukken van groot belang. Stukken uit de 16de, 17de en 18de eeuw zijn vaak in oud schrift geschreven en daardoor moeilijk leesbaar. Door deze archiefstukken te transcriberen kunnen ze makkelijker door ieder geraadpleegd worden. Er is veel werk te doen, echter slechts weinig vrijwilligers kunnen transcripties maken. De VOL wil het team daarom uitbreiden. Belangstelling voor geschiedenis staat voorop; daarnaast is geduld van belang om de kunst van het vertalen onder de knie te krijgen.

Verder is door de VOL een plan gemaakt om de historie van bewoners, de gebouwen, eigendom, landschap en gerelateerde beelden en documenten, beter toegankelijk te maken. Daarvoor zullen nieuwe technologieën gebruikt worden zoals Linked data en Semantisch web. Gezien de brede betekenis van deze ontwikkeling zal ook worden deelgenomen aan landelijke ontwikkelingen. De informatiespecialist/websiteontwikkelaar die de vereniging zoekt heeft relevante ervaring op informatie- en ICT-gebied. Ook een uitgelezen kans voor stages en afstudeerwerk.

De VOL heeft een database met de gegevens van meer dan 45.000 personen gerelateerd aan Lisse vanaf de 16de eeuw tot nu. Er is een tweede persoon nodig om de Genealogie-database te beheren. Uit diverse onderzoeken komen voortdurend nieuwe gegevens binnen over personen die in Lisse geleefd hebben. Die gegevens worden gecontroleerd op betrouwbaarheid en met de al aanwezige gegevens. "Wij vinden het van belang dat een persoon namens de vereniging de bestemmingsplannen en bouwprojecten in Lisse volgt en daarover periodieke contacten heeft met de gemeente, het Cultuur-Historisch Genootschap Bollenstreek en het AWN (Vereniging voor vrijwilligers in de Archeologie). We willen bereiken dat op relevante plekken, tijdig archeologisch onderzoek gedaan wordt. Om de betreffende rol in te vullen is het niet noodzakelijk om archeologische kennis te bezitten. Wel van belang is enthousiasme voor het onderwerp en open ogen en oren."

Als men interesse heeft om op enigerlei wijze als vrijwilliger bij te dragen, kan men contact opnemen met het secretariaat: Helmi Beijsens, info@oudlisse.nl.

Uit de krant