Op donderdagmiddag wordt in de Huiskamer van Lisserbroek bij De Meerkoet gehaakt voor het goede doel.
Op donderdagmiddag wordt in de Huiskamer van Lisserbroek bij De Meerkoet gehaakt voor het goede doel. Foto: Esther Akerboom

Haken voor vrouwen die (borst)kanker hebben

Activiteiten

LISSERBROEK n In de pas opgeknapte woonkamer van buurthuis De Meerkoet in Lisserbroek wordt op donderdagmiddag door een gezellige groep dames gehaakt. Ze werken die middag niet aan een nieuwe trui, sjaal of muts, maar aan een goed doel: er worden zgn. Care Bags gehaakt, tasjes voor vrouwen die aan (borst) kanker lijden. In deze tasjes past precies de fles van de drain, die na een operatie het wondvocht opvangt.

Door Esther Akerboom

Het idee van de Care Bag komt van een dame, die zich schaamde om met een fles met wondvocht door het ziekenhuis te lopen. Haar man wees haar op het tasje dat ze ooit eens voor een drinkflesje had gehaakt. Inmiddels heeft dit idee zich verspreid en wordt er in heel Nederland gehaakt aan Care Bags.

De Lisserbroekse Miranda Baak runt de haakclub al sinds 2015. Eerst bij haar thuis, sinds een paar maanden in de Meerkoet. Eerst op de maandagmiddag maar omdat het een beetje vol werd, sinds kort ook op donderdagmiddag.

Haakclub
"Ik had nog nooit van Care Bags gehoord, totdat Stefanie, een dame van de haakclub ermee kwam. Omdat er op donderdag nog niet zoveel aanloop was, dacht ik, hoe leuk zou het zijn om deze middag te reserveren om Care Bags te haken", vertelt ze enthousiast. Miranda en haar clubgenoten zijn er pas twee weken mee aan de slag, maar er ligt al een aanzienlijk aantal kant-en-klare Care Bags klaar om naar een inzamelpunt gebracht te worden.

Gratis garen
Het garen dat nodig is voor de tassen hoeft niet uit eigen zak betaald te worden. Bij veel filialen van Zeeman, ook in Lisse, staat een verzamelbak waarin mensen een door hen gekochte bol kunnen deponeren. Dit wordt opgehaald door mensen die een verzamelpunt runnen en daar kan de wol worden opgehaald. Bij de haakclub is hiervan geen sprake. "Iedereen heeft nog wel een voorraad thuis liggen en zo'n tas is ideaal om restjes op te maken", aldus Miranda. Trots laat ze de kleurige en soms prachtig versierde tassen zien.

Lolly
De dames van de club haken onder het genot van een kopje thee en een lolly, want dat hoort erbij, vrolijk verder. "Het is leuk om iets fysieks te kunnen doen, in plaats van geld geven, dan weet je zeker dat het op zijn plek terecht komt", zegt haakster Annette Troost. "En al tover je maar bij één iemand een glimlach op het gezicht, dan is het al goed", vult Miranda aan.

Patroon
Wie ook mee wil haken kan nog terecht bij de haakclub op donderdagmiddag. Maar natuurlijk kan er ook thuis worden gehaakt. Het patroon van de Care Bag is te vinden op de Facebookpagina van deze organisatie, en ze kunnen gewassen en verpakt worden ingeleverd bij Zeeman in Lisse.

Uit de krant