Veilig Thuis kreeg eind 2017 meer meldingen binnen in Lisse.
Veilig Thuis kreeg eind 2017 meer meldingen binnen in Lisse. Foto: pr

Flinke stijging aantal meldingen Veilig Thuis

Algemeen

GEWELD • Het college van B en W van Lisse heeft de rapportage van het project Veilig Thuis over het vierde kwartaal van vorig jaar in behandeling, waar uit blijkt dat voor het eerst sprake is van een forse stijging van zowel het aantal adviezen als van het aantal meldingen.

Door Arie in 't Veld

Veilig Thuis is een landelijk project dat zich richt op meldingen van mishandeling van kinderen en volwassenen. 30 procent van de meldingen die in dit verband binnenkomen wordt door Veilig Thuis onderzocht. De rest draagt de organisatie over aan de plaatselijke wijkteams. Een onderzoek naar de huiselijke situatie bestaat uit het vergaren van info bij de direct betrokkenen. Veilig Thuis spreekt met de ouders, de kinderen en met mensen die bij het gezin betrokken zijn, zoals huisarts, schoolarts of de school. Ook kan het nuttig zijn om in gesprek te gaan met mensen uit het sociale netwerk van het gezin. Men tracht zo nauwkeurig mogelijk te achterhalen wat er precies gebeurt binnen een gezin. Daarnaast ligt de prioriteit van Veilig Thuis bij het waarborgen van de veiligheid.

"Niet eerder is het aantal meldingen en adviezen zo hoog geweest als in dit kwartaal. De stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door een stijging van het aantal politiemeldingen. Waarschijnlijk is die stijging te verklaren doordat sinds 3 oktober 2017 de politie werkt met de 'Veilig Thuis-melding'. De politie geeft sindsdien met één formulier zorgen over betrokkenen bij alle vormen van huislijke geweld, kindermishandeling en overige zorgen over kinderen aan Veilig Thuis door. Dit leidt tot meer focus op de signalering en aandacht voor meldingen van huiselijk geweld bij volwassenen," aldus het college.

Uit de krant