Romantische maanden voor Keukenhof in het verschiet | Lissernieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225534&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo lissernieuws.nl
Keukenhof-directeur Bart Siemerink: "Een tevredenheidsonderzoek onder bezoekers heeft het zeer hoge cijfer van een 8,9 opgeleverd. We willen dat het liefst nog verder opvijzelen. Gelukkig is iedereen zeer gemotiveerd."
Keukenhof-directeur Bart Siemerink: "Een tevredenheidsonderzoek onder bezoekers heeft het zeer hoge cijfer van een 8,9 opgeleverd. We willen dat het liefst nog verder opvijzelen. Gelukkig is iedereen zeer gemotiveerd." (Foto: Arie in 't Veld)
Keukenhof

Romantische maanden voor Keukenhof in het verschiet

LISSE n Het is buiten 5 graden onder nul en de natuur toont weer eens aan zelf de regie te hebben, als we op Keukenhof een interview hebben met directeur Bart Siemerink. Uiteraard over het nieuwe seizoen dat op 22 maart start. Een nieuwe lente dus met de Keukenhof die elke dag anders is.

Door Arie in 't Veld

Het is een mooie tijd in aanloop naar het 69ste seizoen, vindt Siemerink. "Spannend ook. We hadden hoge temperaturen in december, waardoor de ontwikkeling van de bollen snel ging. Nu is de groei gestopt door de vorst. Maar dat neemt niet weg dat al eerder in het park de nodige bloei was te constateren. Bijvoorbeeld de eerste tulp, die weliswaar van vorig jaar was blijven staan, maar toch. En verder crocussen, iris reticulata en narcissen. En als je dat geruime tijd voor de opening in het park ziet, dan gaat het kriebelen. Uit ervaring weten we dat de natuur alles zelf regelt, dus rond de openingsdatum zal het gras weer groen en het park vol groei en bloei zijn. Met uiteraard zoals gewoonlijk de meeste bloei in de kassen. De eerste bezoekers zullen dan ook dit jaar beslist aan hun trekken komen, hetgeen uiteraard ons uitgangspunt is."

Romantiek
Het thema dit jaar is 'Romantiek in bloemen'. Siemerink daarover: "Romantiek en bloemen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het mooiste lentepark ter wereld brengt onze gasten in een romantische lentesfeer. Het historische park is midden in de Romantiek ontworpen (1857) als siertuin voor Kasteel Keukenhof. In de sfeervolle tuin rondom de vijver, met mooie doorkijkjes en eeuwenoude bomen, bloeien sinds 1950 een miljoen tulpen. Ook de bloemenshows staan in het thema van de Romantiek. De rozenshow wordt groter dan ooit: de rode roos, het symbool van de ware liefde. En we hebben dit jaar ook weer een prachtig tulpenmozaïek waarin 50.000 bollen zijn geplant. Het Keukenhofseizoen wordt afgesloten met Romantiek in Keukenhof. Een festival met klassieke muziek in het park tussen de tulpen."

Nieuwe elementen
In het park zijn ook dit jaar enkele nieuwe elementen aangebracht. "Dit keer hebben we onder andere het gebied direct naast de molen vernieuwd. Het is daar vrij nat; dat leent zich bijzonder goed voor het presenteren van planten en bloembollen die goed vocht kunnen verdragen. Zoals fritillaria, leucojum, waterplanten, vaste planten en onder andere ook tulpen, waaronder 'Lilac Wonder'." Ook is een deel van het Willem-Alexander Paviljoen onder handen genomen. De entree met winkels en toiletgroepen is volledig vernieuwd. Daarnaast is er natuurlijk het onderhoud van de paden; het blijft sowieso een hele klus om de vele fotograferende bezoekers op die paden te houden. "In deze tijd van selfies wil men zo dicht mogelijk bij de bloemen zitten of liggen." In voorgaande jaren heeft alle werk om de gastvrije uitstraling van Keukenhof te versterken veel succes gehad, aldus Siemerink. "Een tevredenheidsonderzoek onder bezoekers heeft het zeer hoge cijfer van een 8,9 opgeleverd. We willen dat het liefst nog verder opvijzelen. Maar daar is dan wel wat voor nodig. Ook wat betreft de inzet van de 50 vaste medewerkers en de pakweg 1100 die er in het seizoen bij komen. Gelukkig is iedereen zeer gemotiveerd."

Druk
Het belang van Keukenhof voor het toerisme in Nederland is bijzonder groot. Jaarlijks worden meer dan 1 miljoen bezoekers ontvangen uit meer dan 100 landen. Driekwart van de bezoekers komt uit het buitenland. De belangrijkste herkomstlanden zijn Duitsland, Verenigde Staten, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en China. Vooral het aantal toeristen uit Amerika, China, India en Zuid-Oost Azië vertoont een sterke stijging. Siemerink verwacht een druk seizoen. "Er gebeurt veel in de wereld, de economie trekt verder aan. Ook doen veel toeristen meer dan alleen een bezoek aan Keukenhof. Zij rijden langs de bloeiende bollenvelden die rond de tentoonstelling liggen. Veel mensen uit de regio denken dat Keukenhof vergelijkbaar is en hebben daarom ons park nog nooit bezocht. Ik zou zeggen: die mensen moeten beslist eens langskomen. Dan ontdekken ze dat bloeiende bollen in het park iets meer zijn dan vele hectares bloeiende bollen op de velden."

Siemerink is er niet bang voor dat de bereikbaarheid van de tentoonstelling zwaar onder druk komt te staan. "Vorig jaar waren er twee dagen dat het allemaal wat benauwd werd, maar voor de rest liep via de nieuwe ingang alles naar behoren. Natuurlijk vindt ander verkeer hiervan wel eens overlast op hoogtijdagen, maar het duurt enkel een paar weken en men moet maar eens goed om zich heen kijken waar al die mensen voor komen. Juist: hun streek die in het voorjaar een van de mooiste streken van Nederland is. Natuurlijk zijn er in logistieke zin verbeteringen mogelijk. Die zullen we dan ook in samenwerking met de vervoersmaatschappijen oppakken, net zoals we in het park voortdurend verbeteringen aanbrengen. In de loop der jaren is er veel aan het concept gesleuteld en bijgestuurd. Zo is het nu en zo zal het altijd blijven."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225534&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>