Mozart-standbeeld in Wenen, Oostenrijk.
Mozart-standbeeld in Wenen, Oostenrijk. Foto: pr

Lezing: Mozart, wonderkind in Den Haag

Cultuur

MUZIEK • In 1765 bracht het echtpaar Mozart tijdens een grote Europese tournee met hun twee wonderkinderen Nannert en Wolfgang een bezoek aan Den Haag. Waarom waren zij hier naartoe gekomen? In Nederland viel immers weinig te beleven op het gebied van muziek. Tenminste, dat is wat wij denken. Maar klopt dat eigenlijk wel?

In deze lezing door Margaret Krill gaan we op zoek naar het muziekleven in Den Haag en maken we kennis met enkele componisten die toen actief waren. Ook zullen we ontdekken wat de koninklijke familie, de Oranjes, voor aandeel in het muziekleven had. Vervolgens staan we uitvoerig stil bij het verblijf van de familie Mozart in Den Haag. Wolfgang blijkt, nog geen 10 jaar oud, heel wat composities te hebben geschreven in Den Haag, waaronder ook een heel bijzonder werk. Waarom schreef hij deze composities en voor wie? We zullen het allemaal gaan ontdekken in deze lezing met veel muziekvoorbeelden over een wonderkind in Den Haag.

Margaret Krill studeerde piano aan het Utrechts conservatorium, waarna zij werkzaam was als uitvoerend musicus. Na haar studie muziekwetenschap werkte zij onder meer bij het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag als redacteur muziekuitgaven en programmeerde op diverse plekken een aantal kamermuziekseries. Zij heeft als pianodocent een bloeiende lespraktijk, geeft op meerdere locaties muziekcursussen, waaronder de Volksuniversiteit Lisse, en houdt regelmatig concertinleidingen en lezingen over muziek.

De lezing wordt gehouden op vrijdag 16 maart, om 20 uur bij de Volksuniversiteit Lisse, Vuursteeglaan 9. De entree bedraagt 5 euro (met koffie/thee). Reserveren is mogelijk via www.volksuniversiteit-lisse.nl, of betaal 16 maart aan de balie.

Uit de krant