In de koelcel is geen ruimte meer voor Adri van Roon (l) en Anne de Jong om de taart aan te snijden. | Foto en tekst: AC
In de koelcel is geen ruimte meer voor Adri van Roon (l) en Anne de Jong om de taart aan te snijden. | Foto en tekst: AC Foto: annemiek cornelissen

Grootste kwarktaart ter wereld met 30 liter room en 8 kg boter

Onderwijs

RECORD • Zo'n zestig leerlingen van het Fioretti College hebben vorige week in zorgcentrum Bloemswaard de grootste kwarktaart ter wereld gemaakt.

De taart paste met zijn afmeting (5,5 m2) maar net in de grootste koelcel van de keuken, waar hij werd bereid. Nico van den Born, conciërge van de school, moest op de tafel op zijn knieën zitten, waar de mal op stond om stukje bij beetje de ingrediënten toe te voegen. Woensdag werd de taart aangesneden door loco-burgemeester Anne de Jong en loco-burgemeester Adri de Roon van Lisse.

Docenten wiskunde Babette Peters en Piet Peters maakten van de bereiding een gezamenlijk project. De mal en de ingrediënten zijn gesponsord door bedrijven. "Een leerling heeft materiaal voor de mal gekregen en met een groepje hebben ze deze in elkaar getimmerd." In de ochtend werd de koelcel leeggemaakt en ook alle stellingen eruit gehaald. Vervolgens werd de koelcel optimaal benut: "In 2011 hebben we al een appeltaart met een diameter van ongeveer een meter gemaakt. Dit record werd bijna onmiddellijk verbroken. Nu waren we toe aan een nieuwe uitdaging. We dachten de appeltaart te gaan maken in de oven van de oude steenfabriek, maar die werkt op stoom en dat werkt bij een appeltaart niet. We bedachten vervolgens om een kwarktaart te maken, die hoeft namelijk niet in de oven." De docenten wiskunde rekenden uit hoeveel ingrediënten nodig zouden zijn. Uiteindelijk leverde deze rekensom op dat ze in totaal 8 kg boter, 32 kg kruimelmix, 30 liter slagroom, 60 kg kwark, 48 liter water en 24 kilo kwarktaartpoeder nodig hadden. Bij binnenkomst kregen de leerlingen voor de hygiëne een muts uitgereikt en handschoenen. Vervolgens moesten ze naar de spoelkeuken om de materialen die ze van huis hadden meegenomen, om te spoelen. Hierna begon het echte werk. In een carrousel werden stap voor stap alle verrichtingen om de kwark te maken uitgevoerd. "We willen onze leerlingen niet alleen uit de boeken laten leren maar hun opleiden tot sociale mensen, die het goed doen in de maatschappij, als daar nog een goed doel aan gekoppeld kan worden is dat natuurlijk prachtig," laten de docenten weten.

Nadat de loco-burgemeesters de taart hadden aangesneden werd deze verkocht voor 1 euro per punt of in dozen van twaalf punten voor tien euro.

Uit de krant