Afbeelding
Foto: pr.

Nieuwe gemeenteraad wordt apart

Column

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is uiteraard nog niet bekend, maar nu al is wel duidelijk dat die stemming op 21 maart voor flink wat verschuivingen zal zorgen. Wellicht als het gaat om het koppen tellen per fractie, maar meer nog het feit dat drie wethouders het voor gezien houden en ook zo'n beetje de helft van de raadsleden de gemeentelijke politiek vaarwel zeggen.

Althans wat betreft het actief meedenken of spreken in de raadszaal, want er zijn er natuurlijk nog altijd die in de betreffende steunfracties hun steentje bijdragen. Maar ook is bekend dat een aantal leden van deze uitgeregeerde raad het helemaal voor gezien houdt en zich op andere liefhebberijen gaat storten. Het is te vroeg om nu alvast te gaan gissen welke partijen winst of verlies gaan boeken en welke partijen wethouders gaan leveren, maar zeker is dat er de nodige verrassingen te wachten staan. U als Lisser en kiesgerechtigde heeft wat dat betreft een dikke vinger in de pap. Over participatie gesproken. En dit keer zal die participatie zich moeten uiten in een grote opkomst van de stemmers. Anders gezegd: stem nu mee en heb anders in de toekomst geen commentaar op het reilen en zeilen van het nieuwe trio wethouders en de raad, want als u niet heeft gestemd heb u ook geen recht van (mee)spreken.

Dat gezegd hebbende beloof ik de nieuwe raad en het college al bij voorbaat een pittige periode, want de oude raad heeft een flinke erfenis nagelaten. Ogenschijnlijk lijkt een aantal zware dossiers opgelost te zijn, maar de praktijk zal leren dat er nog het nodige opgelost zal moeten worden. Zoals de vraag waar al het geld vandaan moet komen om het besluit van de oude raad over de bouw van een sporthal te betalen? Eerder werd geschermd met een mogelijke ozb-verhoging. Dat betekent wel dat men qua financiële mogelijkheden op het randje balanceert. En wat te denken van het dossier De Beukenhof?

Floralis
De zaak lijkt beklonken en de overkoepelende stichting De Paraplu heeft laten blijken geen alternatieven te dulden die erop uit draaien dat de ouderen in de knel dreigen te komen. Het neemt niet weg dat de vorige raad diverse beslissingen heeft genomen met als kader een accommodatiebeleid waarbij ervan wordt uitgegaan dat de gemeente inlevert op het hebben van accommodaties. Dat zien de schout en schepenen niet meer als kerntaak. Maar intussen heeft de gemeente zich eerst actief met allerlei accommodaties bemoeid en in dat verband hoge rekeningen betaald en zijn er verwachtingen gewekt. En in plaats van nu de allerkostbaarste accommodatie in de vorm van Floralis aan te pakken, zouden de bejaarden de klos zijn. Dat gaat niet door en ik ben nu al benieuwd wat de nieuwe gemeenteraad gaat doen om toch de gewenste invulling aan het accommodatiebeleid te realiseren. De Beukenhof lijkt geregeld te zijn door de boel te verkopen en vervolgens terug te huren. De Greef weg? Of misschien het gebouw van speeltuin Kindervreugd in De Engel? Belangrijke beslissingen en dat alles nog maar aan het begin van een nieuwe raadsperiode. De nieuwe wethouders en raad alle sterkte toewensen is dus terecht. Bij deze.

Uit de krant