Vincent Scheurwater:
Vincent Scheurwater: "De gemeente zou de burgers nog veel beter kunnen betrekken." Foto: Arie in 't Veld

SGP/CU, christelijk en sociaal

Politiek

VERKIEZINGEN • In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart besteden we wekelijks aandacht aan een van de lokale partijen. Deze week SGP/CU. Het verkiezingsprogramma van de SGP/CU in Lisse meldt diverse speerpunten, waarbij de boodschap 'Goed voor elkaar' een belangrijk item is. Lijsttrekker Vincent Scheurwater vertelt daarover.

Door Arie in 't Veld

Scheurwater (45) is nieuw op het front van de gemeenteraad, doch al lange tijd in de achterhoede actief. Daardoor weet hij hoe de hazen lopen. Hij is getrouwd, heeft vier kinderen en werkt bij de politie-eenheid Den Haag en volgt een studie op de Politieacademie. Eerder was hij hoofdagent in de Bollenstreek en hij is al ruim 20 jaar actief bij de vrijwillige brandweer van Lisse.

"De rode draad door ons programma is inderdaad 'Goed voor elkaar'. Met als een van de speerpunten christelijk en sociaal. We hechten enorm veel waarde aan mantelzorg, jeugdzorg, buurtbemiddeling en buurtbudgetten. In dat verband vinden wij de benoeming van wijkwethouders erg belangrijk. De mens moet meer centraal komen te staan en een wijkwethouder kan op daartoe gestelde tijden en plaatsen in de wijk inwoners ontvangen om hun problemen te vernemen. Op deze manier komt de politiek pas echt dicht bij de burger, want daar ontbreekt het nog wel eens aan. Zoals van ons verwacht mag worden hebben we bij onze handel en wandel in de politiek de Bijbel als uitgangspunt, net als op sociaal niveau." Scheurwater zegt vanuit sociaal oogpunt initiatieven zoals in Salvatori toe te juichen. "Zoals de gezamenlijke maaltijden. Dit is een goed voorbeeld van hoe het kan en wij willen er dan ook meer aan doen om mensen bij elkaar te brengen. Ook via de kerken die toch al sociaal gezien op allerlei gebied actief zijn."

De lijsttrekker van de SGP/CU zegt ook dat de jeugdzorg zorgen baart. "Het wordt zoetjesaan meer een financiële kwestie dan een sociale. De budgetten die de Rijksoverheid naar de gemeenten overhevelt zijn niet toereikend; in dat kader is het van belang te weten wat (sport)verenigingen en andere instellingen kunnen bijdragen aan Jeugdzorg ter ondersteuning. Wij denken dat een platform waarin kerken, zorginstellingen, scholen en verenigingen elkaar ontmoeten een waardevolle bijdrage kan leveren om de aanvragen voor de Jeugdzorg te doen dalen."

Groen en duurzaam is ook belangrijk voor de SGP/CU. "We hebben de afgelopen jaren behoorlijke ambities aan de dag gelegd en het is nu zaak deze goed in te vullen en vast te houden als we in 2040 energieneutraal willen zijn. Dat lijkt ver weg, maar de tijd gaat snel, dus handelen is een must." Over het openbaar groen: "We gaan voor meer groen en minder steen. De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare ruimte, maar zou in zijn plannen de inwoners van Lisse nog beter kunnen betrekken. Participatie dus. Een fenomeen dat vaak verkeerd wordt toegepast. De burger laten meedenken en meespreken is prima, maar niet als het proces al loopt. Eerst een visie delen, samen bedenken hoe dit vorm gegeven kan worden en dan kijken wat men gaat doen, met uiteraard het behoud van de nodige contactmomenten tijdens het verdere proces." Scheurwater ziet Lisse graag zelfstandig blijven, waarbij wel samenwerking plaatsvindt op bepaalde terreinen met andere gemeenten en zeker ook regionaal. Over de koopzondag is Scheurwater duidelijk. "Wij zijn sowieso om principiële redenen tegen een koopzondag en het doorbreken van de zondagsrust, maar ook om praktische redenen. De ondernemer heeft ook behoefte aan een rustmoment die hij met zijn familie kan doorbrengen. Financieel gezien is er sprake van een omzetverschuiving en niet van een -verhoging, terwijl de personeelskosten extra drukken. Per saldo wordt de ondernemer er zowel privé als zakelijk niet beter van." Tenslotte kijkend naar de financiële situatie van Lisse zegt de SGP/CU-lijsttrekker dat de fractie en de gehele gemeenteraad de afgelopen jaren hard hebben gewerkt om zwarte cijfers te kunnen schrijven. "Maar bij het wisselen van de wacht dreigt er weer van alles te gebeuren waardoor de financiële situatie er onder dreigt te komen. Er is zelfs al een keer geopperd om iets voor elkaar te krijgen met behulp van een ozb-verhoging. Lastenverzwaring dus en daar zijn we tegen. Verantwoord en zorgvuldig omgaan met belastinggeld, dat is 'Goed voor Lisse'!"

Uit de krant