De leerlingen van De Klarinet schepten aarde op de wortels, waar net een tijdcapsule was neergelegd.
De leerlingen van De Klarinet schepten aarde op de wortels, waar net een tijdcapsule was neergelegd. Foto: Arie in 't Veld

Klarinet-leerlingen planten bomen

Duurzaam & Groen

BOOMFEESTDAG • Leerlingen van De Klarinet hebben vorige week woensdag bomen geplant op de Ooievaarstraat. Dit gebeurde onder het toeziend oog van Jaap Smit, commissaris van de koning in Zuid-Holland, burgemeester Lies Spruit en wethouder Johan van Buuren.

Door Arie in 't Veld

Het hoge bezoek was omdat Lisse zich een jaar lang het groenste dorp mag noemen. Op genoemde plek werden vervolgens 3 tulpenbomen, 3 iepen, 3 prunussen en 2 appelbomen geplant. De commissaris van de koning en de burgemeester plantten een tulpenboom. Bij de wortels van deze boom werd door de schooljeugd een tijdcapsule begraven. Hierin bevinden zich een boodschap voor de toekomst en de namen van de leerlingen en leraren/leraressen van de Klarinet. Als de boom aan het einde van zijn leven omvalt, komt de capsule weer vrij voor de volgende generaties. Bij het planten van de bomen werden ook wormen toegevoegd. NME De Groene Bol had voorafgaand aan het planten uitleg gegeven waarom wormen zo nuttig zijn: zij maken binnen enkele weken de vaste grond los door gangen te graven waardoor de grond zijn oorspronkelijke kruimelige structuur terugkrijgt. Dit zorgt voor meer zuurstof in de bodem. Boomwortels groeien in de gangetjes en krijgen hierdoor een prachtig wortelgestel.

Elk jaar is er een Boomfeestdag met daaraan een thema gekoppeld. Dit jaar is dat 'Operatie Boomfeestdag; maak 't buiten beter, bomen verbinden'. Kinderen spelen graag buiten en wat is dan fijner om te spelen in een groene en gezonde omgeving. Bomen dragen bij aan CO2-vermindering. Door kinderen een boom te laten planten, wordt de functie en waarde van bomen doorgegeven. Lisse neemt ook deel aan het project Steenbreek. Een landelijke initiatief dat zich inzet voor stenen eruit, planten erin. In dat verband kregen de leerlingen woensdag allemaal een stekje van een boom mee naar huis. Zo kunnen zij zelf hun eigen boom planten. En meer groen is belangrijk. Het mooiste is als de kinderen hun stekje ergens planten , waar een steen eruit kan.

Na het officiële moment overhandigde de burgemeester een boompje aan de commissaris van de koning met de woorden: "Ik weet niet of u allemaal tegels in de tuin heeft." Waarop de commissaris antwoordde dat hij in een appartement woont...

Uit de krant