Dominee Henk Reinders bij zijn geliefde Pauluskerk, waar hij 8 april de laatste dienst leidt.
Dominee Henk Reinders bij zijn geliefde Pauluskerk, waar hij 8 april de laatste dienst leidt. Foto: pr

Pauluskerk-dominee Henk Reinders vertrekt naar Driebergen

Geloof & Religie

RELIGIE • Henk Reinders is bijna elf jaar dominee van de Pauluskerk. De nu 55-jarige inwoner van Lisse is nu toe aan een nieuwe 'uitdaging.'Hij gaat aan de slag als dominee in Driebergen. Zo keert hij terug naar de omgeving waar hij ooit studeerde aan de universiteit: Utrecht. In de Domstad wonen tevens de vier kinderen van Henk en Ans Reinders. Op zondag 8 april doet Henk voor de laatste keer de dienst als dominee van de Pauluskerk.

Door Jankees Faas

Dat Henk ooit dominee zou worden lag in de lijn der verwachtingen. "Ik kom uit het Groninger land en ben opgegroeid in Stadskanaal. Wij waren thuis altijd kerkelijk betrokken. Mijn vader zat ook in de Kerkenraad van de Hervormde Kerk. Mijn eerste voorkeur ging aanvankelijk uit naar psychologie en politicologie. Aan het einde van de middelbare school werd er tegen mij gezegd. 'Jij bent goed met mensen, én gelovig, waarom ga je geen theologie doen? Voordat ik met de studie in 1982 kon beginnen in Utrecht heb ik eerst twee jaar lang Grieks en Latijn gedaan. Ik werd in Utrecht aardig volgestopt met theorie. In de laatste jaren van mijn studie ben ik gaan werken als pastoraal werker in Giessenburg om ervaring op te doen in de praktijk. Ook heb ik stage gelopen in een ziekenhuis in Den Bosch."

Zeeland
De eerste plek waar Henk dominee werd was Zaamslag in Zeeuws-Vlaanderen. "Ik heb daar vijf mooie jaren gehad. Ik heb mij daar zelf moeten uitvinden als dominee. Wat wil ik als dominee, wat zijn mijn sterke kanten. Ik heb daar geleerd om te gaan met allerlei verschillende mensen en culturen. Het betekende heel veel preken maken. Ik ging er helemaal voor. Het was zes dagen van de week werken."

Na Zaamslag volgde het vissersdorp Yerseke. "Een heel andere wereld. Een traditionele gemeente, waar een voorganger werd gezocht om vernieuwing te brengen. Vooral het eerste jaar ging het daar goed met Alpha-cursussen, opbouw van jongerenwerk en de aandacht voor kinderen in de dienst."

Lisse
Zonder te hoeven solliciteren kwam Henk in 2007 in Lisse terecht. "Ik kreeg een telefoontje van ouderling Martin Zonneveld van de Pauluskerk. Zij zochten een nieuwe predikant. Ik kreeg een profielschets opgestuurd. Ik heb deze bestudeerd. Er zat muziek in. Ik merkte dat de Pauluskerk een kerk was waar generaties goed waren vertegenwoordigd. Ze wilden ook wat beweging binnen de kerk. Bovendien wilde wij als gezin terug naar het westen, na jarenlang Zeeland", vertelt Henk.

Hoe denkt Henk terug aan elf jaar Pauluskerk? "De Pauluskerk is een warme en hartelijke gemeenschap. Er zijn veel goede dingen gebeurd. Zo zijn wij begonnen met kampeerweekeinden met gemeenteleden. Met 125 mensen op een camping van jong tot oud. De manier om elkaar te ontmoeten en generaties met elkaar te verbinden. Op zaterdag een barbecue en op zondagochtend een dienst. Allemaal heel laagdrempelig."

Henk is trots op de buitenlandse reizen, zoals die naar Gambia. "In 2013 en 2014 hebben wij heel veel actie gevoerd in het kader van het Gambia-project. De jongeren hebben zich super ingezet. Wij hebben 25.000 euro bij elkaar gekregen. De reis naar Gambia heeft niet alleen veel emoties teweeggebracht. Het was ook een moment om na te denken over je eigen cultuur en geloof. Jongeren zijn zelf met hun geloof aan de slag gegaan. Na het Gambia-project zijn er heel wat jongeren aangehaakt." De jaarlijkse Herdertjestocht vlak voor kerst, nu breed gedragen door de kerken in Lisse, startte ooit in 2009 bij de Pauluskerk.

Voor Henk wacht een nieuwe uitdaging in Driebergen. "Ik ben nu 55. Als ik nog een keer veranderen wil, dan moet het nu gebeuren. De gemeente in Driebergen lijkt op die van de Pauluskerk. Ik werk daar bovendien tachtig procent. Ik ben ook nog voorzitter van de Charismatische Werkgemeenschap Nederland, wat zich voor een groot deel afspeelt in het midden van Nederland. En mijn kinderen wonen daar in de buurt. Na elf jaar in Lisse is het goed zo en zet ik in vertrouwen op God een nieuwe stap."

Uit de krant