Afbeelding
Foto: pr.

De kwaliteit van bestuur

Column

Een gezegde luidt: onderzoekt de dingen en behoudt het goede. Het klinkt bijna Bijbels, maar dat zal niet hebben meegeteld toen het gemeentebestuur een onderzoeksbureau de opdracht gaf om een onderzoek te houden naar hoe burgers de woonomgeving, de gemeentelijke dienstverlening en het gemeentebestuur ervaren.

Nou gaat men natuurlijk niet in het kader van de zoveel besproken participatie de deuren langs om de mening van de inwoners te vragen. Dat werkt zo niet. Er is daartoe een burgerpanel in het leven geroepen dat wordt gevormd door 3.600 willekeurig geselecteerde inwoners.

Me dunkt een hele eer voor betrokkenen die dan ook wel de vragenlijst moeten invullen. En ziet en huivert: midden in de periode waarin nagenoeg het gehele bestuurdersapparaat wordt/is veranderd, komt men met de vraag wat de geachte ondervraagde van het gemeentebestuur vindt. Het lijkt een strikvraag, maar komt bij mij meer over als een domme vraag. Want over welk bestuur gaat dat nou precies? Het oude college en de oude gemeenteraad die op een enkele stuiptrekking na verdwijnen, of het nieuwe college en dito gemeenteraad die nog niet aan presteren zijn toegekomen? Laat staan dat de mensen uit het panel daarover een mening kunnen hebben. Op het politieke toneel hebben zich intussen de nodige veranderingen voorgedaan wat betreft het aantal nieuwe mensen in de raad. En wie gaan het nieuwe college van B en W vormen? Met uitzondering natuurlijk van burgemeester Lies Spruit, want die valt buiten dat in– en uitstappen en zit zo vast als een huis op haar plek. En terecht.

Een vraag is echter of het CDA, dat nu de grootste fractie is met vijf zetels, zich weer de kaas van het brood laat eten door een formateur die na de gesprekken met de fracties tot een andere constatering komt. Ik kan en ga niet in de toekomst kijken, maar als het CDA net als in de vorige periode wéér wordt gepasseerd beloof ik u dat er nog een hete periode rond de collegevorming zal aanbreken. De grootste is de grootste en die moet als eerste uitmaken met welke fracties het college wordt gevormd. Punt uit.

Als we het CDA op het pluche zien, dan zijn er wel variaties denkbaar, zoals Nieuw Lisse en D66 met vier zetels; of de VVD die op drie zetels is blijven staan. En natuurlijk ook nu weer de mogelijkheid dat een fractie wordt benoemd waarvan je het niet verwacht, zoals de SGP/CU en de PvdA. "We zullen aan de bak gaan", zei Kees van der Zwet nadat woensdagavond de uitslagen bekend waren. Er uiteraard van uitgaande dat het CDA een wethouder levert. Hij dus. Kan hij mooi zijn belofte nakomen over het aanpakken van de kosten voor de burger door de nieuwe manier van afval inzamelen. En nog veel meer, want aangezien Van der Zwet een man is met een financiële achtergrond, zou hij zich over die portefeuille kunnen ontfermen, inclusief de grote geldelijke problemen van Floralis en de nog te bouwen sporthal. Pas als dit gemeentebestuur een eind op streek is kunnen we ons een mening vormen over het functioneren ervan. En ook dan kan een lid van het onderzoekspanel zijn of haar mening geven over de kwaliteit van het bestuur.

Uit de krant