Uit deze oude sigarettenautomaat rollen binnenkort pakjes kunst. Elk pakje is weer een verrassing voor de koper.
Uit deze oude sigarettenautomaat rollen binnenkort pakjes kunst. Elk pakje is weer een verrassing voor de koper. Foto: pr

Kunstenaars uit Lisse werken mee aan Pakje Kunst

Cultuur

KUNSTAUTOMAAT • Twee kunstenaars uit Lisse werken mee aan Pakje Kunst. Zo laagdrempelig als ooit het kopen van een pakje sigaretten in de kroeg, is vanaf 7 april ook kunst te koop in Leiden. Uit een voormalige sigarettenautomaat, te vinden in Galerie Café Leidse Lente (Haagweg 4), komt er voor 4 euro een uniek kunstwerk van een lokale kunstenaar uitgerold.

Pakje Kunst is een initiatief waarbij kunstenaars onder de aandacht gebracht worden in de eigen regio door de verkoop van unieke kunstwerkjes ter grootte van een pakje sigaretten uit een oude mechanische sigarettenautomaat. In een doosje kun je iedere kunstvorm tegenkomen. Aan de buitenkant is niet te zien wat erin zit, dus de koper wacht telkens een verrassing.

Voor iedereen betaalbaar
De machine is een brug naar mensen, die normaal niet zo snel kunst zouden kopen. Door het lage bedrag van 4 euro wordt kunst voor iedereen betaalbaar. De pakjes kunst zijn bijvoorbeeld leuk als cadeautjes of als je zelf wat inspiratie zoekt. En via het pakje krijgt de koper toegang tot het vaak verborgen kunstaanbod in de regio. Kortom, goed voor de kunstenaar èn kunstliefhebber. Uit Lisse participeren Annet van Gerven (schilderijen) en Alida van Leeuwen (gedichten) in het project.

Officiële opening
Op 7 april om 16.00 uur zal de automaat officieel onthuld worden door uitgever Sander Pardon en daarna kunnen er naar hartelust pakjes worden getrokken. In de regio Leiden & Duin- en Bollenstreek wordt Pakje Kunst gecoördineerd door Lisette Hogewoning en Paulina Verzijden. Meer informatie op Facebook en Instagram: @pakjekunstleiden.

Uit de krant