Voor ruim 20 jaar in de politiek kreeg Ad van Zelst een koninklijke onderscheiding.
Voor ruim 20 jaar in de politiek kreeg Ad van Zelst een koninklijke onderscheiding. Foto: Sven van der Vlugt

Lintjes bij afscheid als raadslid

Politiek

LINTJES • Bij hun afscheid als gemeenteraadslid zijn Bert van Santen en Ad van Zelst benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij kregen de bij deze onderscheiding behorende versierselen vorige week dinsdag opgespeld tijdens het afscheid van de gemeenteraad.

Door Arie in 't Veld

Burgemeester Lies Spruit zei onder andere over Bert van Santen dat hij een gedegen raadslid was. "Hij wist goed waarover het ging als hij werd geraadpleegd. Hij was ook de bedenker van de financiën remweg voor Floralis." Guus Mesman van de PvdA constateerde dat Bert vrijwillig afstand van de raad neemt omdat hij 12 jaar wel genoeg vindt. "In die 12 jaar is er veel gebeurd en je bent een heel gerespecteerd raadslid geworden. Niet zo vreemd, want je hebt vele kwaliteiten die je toegedicht kunnen worden. Een blij, evenwichtig en rustig man, maar in sommige gevallen kon je ook fel uit de hoek komen. Vooral als je vond dat je sociale gevoel in het gedrang kwam. Belangrijk ook jouw kennis van financiën." Mesman liet blijken de financiële zaken ingewikkeld te vinden, maar heel veel meer te snappen als Van Santen daarover vertelde. Van Santen zei bij zijn afscheid dat hij vanaf het moment dat hij in Lisse kwam wonen, bij de politiek werd betrokken. "In die jaren hebben er wel politieke aardverschuivingen plaatsgevonden. Zo gingen we van de hegemonie van het CDA naar een betere verdeling van de zetels en maakten wij zelfs deel uit van de coalitie. Voor mij is het nu genoeg. Ik blijf de politiek op gepaste afstand volgen."

Over Ad van Zelst van Nieuw Lisse zei Spruit onder andere dat hij vanaf 1998 tot op heden in de gemeenteraad zat. Eerst als raadslid, toen een jaar onderbroken vanwege het citymanagerschap, daarna vier jaar wethouder en tot nu weer raadslid. "Dik 20 jaar in de politiek, dus. Jij nam ook graag het woord. Ongeacht het feit of een voorzitter dat nu wel of niet goed vond." De burgemeester zei ook dat met name in de laatste raadsperiode Van Zelst veel in de commissies heeft gedaan. Onder andere in de werkgroep communicatie. Van Zelst liet blijken verrast te zijn door het toekennen van de koninklijke onderscheiding, maar hij had al wel door dat er iets stond te gebeuren. Hij zag zijn zoon uit Amsterdam namelijk in de zaal. Van Zelst riep de inwoners van Lisse op om zich aan te sluiten bij politieke partijen, vergaderingen te bezoeken en mee te praten. "Geef je over aan wat er is, laat los wat er was en vertrouw op wat er komt."

Ook Bert van Santen ontving een koninklijke onderscheiding.

Uit de krant