Penningmeester Ben van der Aart en secretaris Gerard Boon hopen op een nog gevarieerder aanbod, waardoor er meer jongeren komen kijken.
Penningmeester Ben van der Aart en secretaris Gerard Boon hopen op een nog gevarieerder aanbod, waardoor er meer jongeren komen kijken. Foto: Esther Akerboom

Huiskamerfestival zoekt acts voor jongere doelgroep

Activiteiten

THEATER • Toen in 2015 het 50-jarig bestaan van de Poelpolder werd gevierd, was het huiskamerfestival 'Gluren bij de Buren' een onderdeel hiervan. Dit evenement sloeg zo aan, dat een aantal mensen besloot om het middels een stichting voort te zetten. Zo komt het dat er dit najaar op 6 en 7 oktober een nieuwe editie in de planning staat. Er wordt inmiddels hard aan gewerkt om er ook dit jaar weer een succes van te maken.

Door Esther Akerboom

Het festival dat begon in de Poelpolder, is in 2017 uitgegroeid tot een evenement waar heel Lisse aan meedoet. Heel veel Lissers stellen hun huiskamer open om iedereen die maar wil te laten genieten van bands, koren, zang, theater en tentoonstellingen, dit alles belangeloos uitgevoerd door (semi) amateurs uit de regio.

Telde de eerste 'Gluren' 2600 bezoeken, vorig jaar werden de acts wel 4000 keer bezocht. Secretaris Gerard Boon en penningmeester Ben van der Aart hopen dat het er dit jaar nog veel meer zullen zijn, met een gevarieerder aanbod van acts en daarmee ook van publiek. "We hebben geconstateerd dat het festival vooral oudere bezoekers aantrekt. Natuurlijk zijn we ontzettend blij met iedereen die komt, maar we zouden zo graag ook jongere mensen bereiken, voor nog meer variatie", legt Van der Aart uit. "Het zou leuk zijn als er bijvoorbeeld een goochelaar of een kindertheater meedoet ter verbreding van het aanbod."

Boon hoopt vooral dat de uitdrukking 'Gluren bij de buren' geen negatieve associaties opwekt bij de mensen. "Het klinkt een beetje als voyeurisme, maar daar heeft het natuurlijk niks mee te maken. Het is nou eenmaal de naam van het landelijke gebeuren. Wij spreken daarom liever van 'Huiskamerfestival'. Er komt een feestelijke opening met een muzikaal optreden in winkelcentrum de Poelmarkt en na afloop is er een gezellige afterparty voor artiesten en iedereen die een huiskamer ter beschikking heeft gesteld. We zijn heel blij met de gemeente en buurtregisseur Monique van der Weijden, die altijd positief meewerken. En natuurlijk zijn we heel erg blij met iedereen die zich opgeeft."

Inmiddels is de inschrijving weer geopend, niet alleen voor artiesten, maar ook voor mensen die hun huiskamer ter beschikking willen stellen. Met steun van de gemeente worden er in april flyers verspreid waar alle informatie op staat, maar ook via de nieuwe website www.glurenbijdeburen-lisse.nl/ kan men zich inschrijven. In september worden de programma's verspreid.

Uit de krant