Afbeelding
Foto: Caroline Spaans

Collegevorming

Column

In een informele nabespreking van de gemeenteraad over de verkiezingsuitslag deelde de grootste partij (BBH) mee het initiatief te zullen nemen om voor Pasen nog afzonderlijk met alle partijen te spreken om hun wensen en opvattingen te vernemen voor een nieuw coalitieakkoord en de samenstelling van een nieuw college van B&W. Op grond daarvan zou op paaszaterdag de BBH besluiten met wie er verder wordt gepraat over de collegevorming.

In Lisse gaat het anders, daar is door de grootste partij (CDA) een verkenner van buiten (maar wel van het CDA) ingeschakeld om voor Pasen opvattingen en wensen te inventariseren.

Het lijkt er dus op dat meteen na Pasen de onderhandelingen over de collegevorming in Hillegom en Lisse op gang komen. Interessant natuurlijk, want waar zullen die onderhandelingen toe leiden? Komt er snel duidelijk wie met wie verder praat of wordt er eerst nog uitgebreid verder gesproken met alle partijen.

Wat betreft de inhoud van een coalitieakkoord kan niet voorbij gegaan worden aan de vraag hoeveel bestuurlijke ruimte en vrijheid de onderhandelende partijen eigenlijk hebben om hun specifiek lokale wensen te kunnen realiseren. Hillegom, Lisse als Teylingen (HLT gemeenten) zijn gebonden aan een aantal vergaande regionale samenwerkingsverbanden waardoor lokaal deze politieke en bestuurlijke ruimte wordt beperkt. Een heikel politiek punt, zeker in een gemeente waar 60% van de kiezers puur lokaal gestemd hebben. Dan maar als norm nemen: lokaal waar het kan en regionaal waar het moet?

Die politieke vraag lijkt al te zijn beantwoord in de nota "Strategische verkenningen 2018 – 2022" die door de (gefuseerde) ambtelijke organisatie HLT Samen meteen na de verkiezingen (!) aan de drie genoemde gemeenteraden werd aangeboden.

Ter ondersteuning van de coalitieonderhandelingen. De bedoeling van die Verkenning is om trends en ontwikkelingen in beeld te brengen over onderwerpen die de drie HLT gemeenten raken en "waarover de gemeenteraden in de komende jaren naar verwachting belangrijke beslissingen moeten nemen".

Daarbij gaat het om de onderwerpen: Omgevingsvisie, Leefomgeving, Economie, Sociaal domein en duurzaamheid. Bijna alles dus. Opvallend is, dat bij al deze onderwerpen regionalisering als belangrijke trend genoemd voor de periode 2018 – 2022 waardoor het leest alsof regionalisering hèt politiek bestuurlijke antwoord is op alle maatschappelijke problemen die verwacht worden in Hillegom.

Dat, terwijl de puur lokale partijen de grote winnaars zijn en de landelijke partijen zich nadrukkelijk als lokale partij profileerden. Een duidelijk signaal van de kiezer lijkt mij zo. Waar is de politieke antenne van de ambtelijke organisatie?

De legitimiteit van de lokale democratie ligt in de samenleving en niet op een ambtelijke tekentafel die drie gemeenteraden moet bedienen. Deze Verkenning heeft te veel weg van een kleurboek dat weliswaar goed bedoeld maar op een verkeerd moment aan de drie gemeenteraden werd gepresenteerd met het verzoek vooral binnen de lijntjes te kleuren.

Zo werkt dat natuurlijk niet. In de lokale democratie trekt de politiek de lijntjes en kleuren de ambtenaren binnen deze lijntjes met de kleuren die kiezers onlangs hebben meegegeven aan de politiek. En die zijn de komende periode overwegend groen en geel. Punt.

Uit de krant