Sexting kan grote gevolgen hebben, wanneer een seksueel getinte foto in verkeerde handen valt en verspreid wordt via social media.
Sexting kan grote gevolgen hebben, wanneer een seksueel getinte foto in verkeerde handen valt en verspreid wordt via social media.

Les 'sexting zonder risico's' beschikbaar voor voortgezet onderwijs

Algemeen

SOCIAL MEDIA • Roos van Gelderen, wethouder Jeugd, Zorg en Welzijn in Leiden, heeft 4 april op het Vlietlandcollege te Leiden de nieuwe les 'Sexting zonder risico's' in ontvangst genomen. Sexting is het verspreiden van seksueel getinte beelden door middel van een mobiele telefoon of internetapplicaties zoals WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram en Twitter.

Voor jongeren die op die beelden staan, kan dat ernstige gevolgen hebben. Om jongeren van die risico's bewust te maken is een les 'Sexting zonder risico's' ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. De wethouder volgde samen met leerlingen de les over sexting en nam deel aan de discussie. Uit handen van Willemijn Tholen van Veilig Thuis Hollands Midden ontving zij symbolisch een papieren versie van de les die je op de website https://www.veiligthuishollandsmidden.nl/professionals/voortgezet-onderwijs/ kunt downloaden.

Het doel van de les is om jongeren bewust te maken van de gevolgen van het digitaal sturen van seksueel getinte foto's. De les bestaat uit oefeningen die de leerlingen in gesprek brengen over sexting. Hierdoor wordt helder wat komt kijken bij een sextingincident en wordt ingespeeld op het empathisch vermogen van jongeren.

Bij een sextingincident worden seksueel getinte beelden of video's verspreid op bijvoorbeeld een school. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor degene die op de foto staat. Deze wordt vaak gepest door klasgenootjes en er wordt weinig empathie getoond. Een bekend sextingslachtoffer is de Canadese Amanda Todd, die als gevolg van al het pesten voor zelfdoding heeft gekozen. Haar filmpje dat wereldwijd veel mensen heeft geraakt, is onderdeel van de les.

Het lesmateriaal is ontwikkeld door Vince Pelzer in opdracht van Veilig Thuis Hollands Midden. Hij deed een masterstageproject voor de master Gedragsverandering vanuit de Radboud Universiteit. De les is getest met proeflessen op scholen in Alphen aan den Rijn, Leiden en Katwijk. Die zijn enthousiast ontvangen. Uit het masteronderzoek dat volgde om de les te testen bleek dat de les 'Sexting zonder risico's' evidence based en effectief is voor de klassen 2 t/m 6. Dat wil zeggen dat het wetenschappelijk aangetoond heeft dat de les effectief is in het verminderen van pestgedrag bij deze klassen.

Uit de krant