Vlnr: Feline Janvier, Cees Ruigrok, Alie Zirkzee en Emma Verkade. Mede-bedenkster Maud Jansze was verhinderd.
Vlnr: Feline Janvier, Cees Ruigrok, Alie Zirkzee en Emma Verkade. Mede-bedenkster Maud Jansze was verhinderd. Foto: Arie in 't Veld

Praatjes bij de Ooievaarsflat

Duurzaam & Groen

CONTACT • Lisse heeft een praatbankje. Of eigenlijk drie. Vrijdag werd het bankje aan de vijver bij de Ooievaarsflat (De Kleine Ooievaar) officieel in gebruik genomen door twee van de drie bedenkers en flatbewoner Alie Zirkzee nadat het door oud-wethouder Cees Ruigrok was onthuld.

Door Arie in 't Veld

Het bankje is bedacht door Feline Janvier, Maud Jansze en Emma Verkade, oud-leerlingen van groep acht van de St. Josephschool. Vorig jaar hebben zij meegedaan aan de ontwerpwedstrijd in het kader van de Toekomstvisie Lisse 2030. Met hun 'praatbankje' tegen eenzaamheid wonnen zij een prijs. "Als je op dit praatbankje gaat zitten, geef je aan dat je met iemand wil praten. Niemand hoeft meer eenzaam te zijn", aldus de drie initiatiefneemsters.

Het bankje werd vervaardigd door Pieter Kortekaas, die daarvoor essenhout gebruikte van bomen uit de regio die gekapt moesten worden. Ruigrok zei bij de ingebruikname dat er nog twee bankjes in Lisse worden geplaatst, namelijk bij Rustoord en eentje aan de Keukenhofdreef.

De plaats in de Poelpolder werd uitgezocht door een aantal flatbewoners, waaronder Alie Zirkzee die evenals andere bij de ingebruikname aanwezige bewoners erg met het initiatief in haar sas blijkt te zijn. "Het is een mooi punt bij een flatgebouw waarin veel ouderen wonen. Niet dat ze per se allemaal eenzaam zijn, maar iedereen zit wel eens om een praatje verlegen en dan is dit bankje aan het water een uitstekende gelegenheid om met iemand over van alles te praten. Op een plek waar overigens ook regelmatig eenden worden gevoerd."

Vanaf de ingang van het flatgebouw is het bankje erg goed te bereiken. 

Uit de krant