Mantelzorgers kunnen in aanmerking komen voor waardering in de vorm van het mantelzorgcompliment.
Mantelzorgers kunnen in aanmerking komen voor waardering in de vorm van het mantelzorgcompliment. Foto: pr

Mantelzorgcompliment wordt beschikbaar voor bredere groep

Zorg & Welzijn

WAARDERING • Het jaarlijks door de gemeente uitgekeerde compliment aan mantelzorgers wordt uitgebreid. Een bredere doelgroep komt er nu voor in aanmerking.

Door Arie in 't Veld

Het mantelzorgcompliment bestaat uit de VVV-tegoedbon ter waarde van 100 euro. Voorheen konden alleen mantelzorgers van extramurale zorgvragers de beloning krijgen. Extramurale zorg is zorg aan cliënten die niet in een instelling verblijven. De mantelzorgadviseurs en mantelzorgers vonden dit onderscheid niet langer gelden, omdat de mantelzorgers van intramurale zorgvragers (dus mensen die in een instelling verblijven) meer taken hebben gekregen. Daarom wordt het compliment vanaf dit jaar eveneens uitgereikt aan intramurale mantelzorgers. Hierbij gaat het om 348 mantelzorgers in Lisse.

Het budget is overigens ontoereikend om alle mantelzorgers van intramurale zorgvragers een compliment te geven. In de praktijk is het echter zo dat mantelzorgers zich niet altijd melden, omdat ze niet altijd hulp of waardering hoeven te hebben voor iets wat ze graag doen. Datzelfde zal ook gelden voor de mantelzorgers van intramurale zorgvragers. In de begroting is 88.000 euro opgenomen voor de jaarlijkse blijk van waardering voor mantelzorgers.

Met WelzijnsKompas wordt afgesproken dat zij de gemeente informeert over de verstrekking van de complimenten, zodat het beschikbare budget niet wordt overschreden.

Uit de krant