De hyacint is de belangrijkste bloem voor het steken van de mozaïeken. Inzet: inzending van Kindervreugd vorig jaar.
De hyacint is de belangrijkste bloem voor het steken van de mozaïeken. Inzet: inzending van Kindervreugd vorig jaar. Foto: pr

Speeltuinvereniging Kindervreugd steekt bloemenmozaïek

Human Interest

TRADITIE • Door de late start van de lente valt het steken van de bloemenmozaïeken in Lisse dit jaar samen met het Bloemencorso. Speeltuinvereniging Kindervreugd in De Engel is een van de deelnemers aan het creatieve proces van het steken. Chris van Rooijen, voormalig voorzitter van de speeltuinvereniging, en andere vrijwilligers kunnen deze week aan de bak.

Door Jankees Faas

Het mozaïeksteken werd afgekeken van een soortgelijk evenement in Noord-Holland. "Met dertig fietsen op een aanhanger gingen we jaarlijks op 30 april naar Limmen. In dat gebied zijn de bloemen wat later dan bij ons. Op de fiets gingen we daar de bloemenmozaïeken bekijken, die vooral met buurten werden gemaakt. Dat vonden wij prachtig. Het was bovendien gezellig, zo met elkaar."

Het eerste bloemenmozaïek werd door Kindervreugd gestoken in 1993. "Wij hadden toen heel veel leden. De meeste kinderen woonden destijds in De Engel zelf. De Engel is een aparte, maar ook een heel sociale gemeenschap. In 1993 hebben wij gestrooid. Daarna zijn wij overgegaan op fijn steken. Fijn steken is elk kelkje apart. De bedoeling is steeds met zo veel mogelijk mensen lekker bezig zijn. En als het kan een leuk resultaat behalen."

Twee mozaïeken
Jaarlijks maken de mensen van Kindervreugd op het terrein waar de speeltuin is twee mozaïeken. De kinderen maken een wat kleinere. De gekozen onderwerpen staan meestal in het teken van kinderen. Dit keer is er voor de grote mozaïek gekozen voor een fazant. "Het voorwerk in de vorm van het zagen wordt onder meer gedaan door Cor van der Meer en zijn zoon en Piet van Dijk. Dan wordt de grond afgeplakt. Woensdagmiddag zijn we begonnen. Iedereen kan zo maar bij ons binnenlopen. Zaterdagochtend om tien uur moeten wij klaar zijn."

De bloemen zijn woensdag afgehaald. "Het zijn vooral hyacinten. Inclusief voor de jeugd hebben wij zo'n dertig kratten met bloemen besteld. Wij werken met ongeveer zeven kleuren. Vooral de staart van een fazant is veelkleurig. Het moeilijkst is om aan de kleuren rood en geel te komen. Wij gebruiken daarnaast wel tulpenblaadjes, die wij oprollen. Wij zijn wat dat betreft heel creatief. Je hebt mensen die de bloemetjes afhalen en mensen die steken. Dat steken moet schuin naar beneden worden gedaan."

De kinderen van Kindervreugd maken een wensboom met hartjes. Kindervreugd hoopt na de jurering op een groot bord voor het mozaïek. "Vrijwel ieder jaar eindigen wij bij de eerste drie. Het zou leuk zijn als wij een keer de buurtprijs van de gemeente Lisse winnen."

Komende zondag, tijdens het bezichtigen van de bloemenmozaïeken is het gebouw van Kindervreugd open van 10.00 tot 18.00 uur.

Uit de krant