Zicht in de Jacques Perklaan richting Park Elsbroek
Zicht in de Jacques Perklaan richting Park Elsbroek Foto: Jacolien van der Valk

De vele wegen in Hillegom: Jacques Perklaan

Column

Iedereen woont in een straat, ook al heet die straat soms een weg, plantsoen of heem. Andersom bevatten alle straten in Hillegom adressen. Er is echter een straat in Hillegom waar niemand woont, dat is de Jacques Perklaan. Veel mensen zijn niet op de hoogte van het bestaan van deze straat – niet zo vreemd, want niemand heeft er ooit een bestemming of hoeft er ooit post naar toe te sturen. Wie weet dat Jacques Perk een van de beste dichters genoemd wordt in zijn genre, kan wel vermoeden dat dit straatje in de schrijvers- en dichterswijk van Elsbroek ligt.

Jacques Perk (1859-1881) mocht slechts 22 jaar oud worden – hij overleed aan de gevolgen van een longziekte, opgelopen tijdens een roeipartij op de Amstel waarna hij lang met natte kleren bleef rondlopen. In zijn korte leven was hij dankzij de door hem geschreven sonnetten het grote voorbeeld voor de Tachtigers: een vernieuwende beweging binnen de Nederlandse literatuur die ongeveer van 1880 tot 1894 bestond en de periode van de Romantiek opvolgde. De tachtigers zijn vooral van belang vanwege de vernieuwing die zij aanbrachten in de poëzie. Bekende Tachtigers zijn onder meer Willem Kloos, Hélène Swarth, Lodewijk van Deyssel en Frederik van Eeden. De straten die naar hen vernoemd zijn liggen allemaal bij elkaar en de Jacques Perklaan hoort daar natuurlijk bij: in het verlengde van de Abellalaan naar de Lodewijk van Deyssellaan. Gezien zijn voorbeeldfunctie voor de Tachtigers, was het misschien te verwachten dat Jacques Perk een prominentere straat naar zich vernoemd kreeg, maar dat is niet gebeurd.

Er is ooit wel sprake geweest van bouw aan de Jacques Perklaan. In maart 1969 meldde de Nieuwe Leidsche Courant dat er definitief goedkeurig was verleend voor de bouw van een nieuwe kleuterschool in het toen genoemde "uitbreidingsplan Elsbroek". Het zou een semipermanent gebouw worden met drie klaslokalen van toenmalige lagere scholen: de r.k. school St. Ralphaël, de Protestant Christelijke school Wilhelmina en de Openbare school. Het gebouwtje werd gepland op de hoek van de Jacques Perklaan en de oostzijde van de Hillinenweg, tegenover park Elsbroek. Dit houten schoolgebouwtje heeft er toch zo'n 40 jaar gestaan – best lang voor een semi-permanent gebouw.

Vele wegen leiden door Hillegom - sommige heel bekend en andere alleen bekend bij de bewoners en de postbode, geliefde en gehate wegen. Stichting Vrienden van Oud Hillegom is benieuwd welke wegen emoties oproepen bij de Hillegommers. Daarom is de opdracht "vele wegen leiden door Hillegom" de opdracht van de fotowedstrijd voor de Frans Out-galerij, waarmee een fraaie ingelijste vergroting van de winnende foto te behalen valt. Inzenden kan tot 1 juni naar frans.out.galerij@gmail.com en iedereen mag meedoen. De spelregels staan op de website van de Vrienden onder Publicaties > Frans Out-galerij. We zijn erg benieuwd!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties, Sporen van vroeger, en op www.dehillegommer.nl.

Uit de krant