Nico Turk en burgemeester Arie van Erk. | Foto: Annemiek Cornelissen
Nico Turk en burgemeester Arie van Erk. | Foto: Annemiek Cornelissen

Tweede onderscheiding voor Nico Turk

Algemeen

Burgemeester Arie van Erk heeft donderdag 19 april een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan Nico Turk. En dat was niet voor het eerst: in 2005 kreeg Nico Turk al de versierselen lid in de Orde van Oranje Nassau en nu werd hij bevorderd naar Ridder in de Orde van oranje Nassau. Dit gebeurde bij Zorgcentrum Bloemswaard, waar Turk op deze middag afscheid nam als voorzitter van de KBO.

Turk werd enorm verwend met cadeaus en had de onderscheiding helemaal niet verwacht. "Mijn mond viel open! Normaal weet ik precies wat ik moet zeggen, maar nu echt niet. Ik kan alleen maar zeggen dat alles wat ik ooit heb aangepakt, met heel veel plezier heb gedaan. Organiseren zit in me, dat vind ik leuk om te doen."

Turk werd in 2005 onderscheiden voor de vele vrijwillige activiteiten die hij vooral op kerkelijk gebied heeft gedaan. Hierna zette hij zich op heel andere gebieden in voor de samenleving. Van Erk zei onder de indruk te zijn van alles wat Turk als vrijwilliger heeft betekend voor Hillegom. "Zo actief voor anderen, dat is bewonderenswaardig". Turk werd in 2006 voorzitter van vereniging voor ouderen KBO Hillegom. Onder zijn voorzitterschap is de KBO uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met zeer veel activiteiten. Enkele voorbeelden zijn: 'Langer wonen in eigen woning', 'Alleen verder' en 'Homo Ouderenbeleid'. 

Turk zit ook in de regionale werkgroep KBO'S Bollenstreek. "Zo zet hij zijn enthousiaste werk ook in de regio voort. Vanuit zijn functie als voorzitter van de KBO heeft de heer Turk in 2008 het Seniorenpodium opgezet. Het Seniorenpodium geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het college van B&W inzake ouderenbeleid. Hiervoor heeft het Seniorenpodium regelmatig overleg met elkaar en met de bestuurder".

Turk is sinds 2006 voorzitter van de VvE van het appartementencomplex waar hij woont en zet zich ook buiten de Hillegomse gemeentegrenzen in. Zo zit hij sinds 2016 in de coöperatieraad van de woningbouwvereniging STEK. Deze woningbouwvereniging opereert in Hillegom en Lisse. Turk is acht jaar lid geweest van de regionale verwijzingscommissie bij de Onderwijsbegeleidingsdienst Duin en Bollenstreek. "Zonder twijfel bent u een van die personen die van onschatbare waarde is voor de samenleving. U heeft zich voor deze samenleving ingespannen of anderen gestimuleerd dit te doen", eindigde de Burgemeester zijn speech waarna hij Turk de versierselen heeft opgespeld.

Uit de krant