Afbeelding
Foto: pixabay

Huurverhoging bij Stek in meeste gevallen niet meer dan 1,4 procent

Algemeen

REGIO • Voor het merendeel van de huurders van Stek valt de huurverhoging dit jaar laag uit, namelijk 1,4 procent. Dat is niet meer dan inflatie.

De overheid stelt jaarlijks de maximaal toegestane huurverhoging vast. Dit jaar is dat 3,9 procent voor huurders met een inkomen tot € 41.056,- en een huur onder € 710,68. En 5,4 procent voor huurders met een inkomen boven € 41.056,-.
Stek legt de focus de komende jaren op betaalbaarheid en beschikbaarheid. Dat betekent onder andere: betaalbare sociale huurwoningen voor huurders met lage inkomens. Daarom krijgt deze groep huurders dit jaar een beperkte huurverhoging: 1,4 procent.

Scheefwoners
Scheefwoners zijn huurders van een sociale huurwoning met een inkomen boven € 41.056,-. Scheefwoners met een huur lager dan € 710,68 krijgen dit jaar de maximale huurverhoging van 5,4 procent. Stek wil daarmee deze huurders verleiden om te verhuizen, wat de beschikbaarheid van sociale huurwoningen vergroot.
Voor huurders van een vrije sectorwoning rekent Stek alleen de inflatievolgende huurverhoging van 1,4 procent. Zij onttrekken geen sociale huurwoning aan de woningmarkt en betalen al een marktconforme prijs voor hun woning.

Stek heeft 6.351 huurders. Zij huren sociale huurwoningen (huurprijs < € 710,68), vrije sectorwoningen (huurprijs > € 710,68) en bedrijfsonroerend goed (bedrijfsruimte, garages en dergelijke). Voor 92 procent van deze huurders geldt een huurverhoging van 1,4 procent. De overige 8 procent gaat per 1 juli 5,4 procent meer huur betalen.

Belangenvereniging
Corporaties bepalen de hoogte van het percentage huurverhoging niet alleen. Naast de grens die de overheid oplegt, stemmen ze de verhoging ook af met haar huurdersvertegenwoordiging. En houden ze rekening met de prestatieafspraken met de gemeenten. Stek heeft zoals elk jaar met de HuurdersBelangenVereniging Bollenstreek (HBVB) overleg gehad over de huurverhoging. De HBVB heeft daarbij bedongen dat Stek een uitzondering maakt voor scheefwoners met een inkomen boven € 41.056,- en een huur hoger dan € 710,68. Voor hen geldt een verhoging van 1,4 procent en niet 5,4 procent.

Alle huurders krijgen voor 1 mei persoonlijk bericht over de huurverhoging.

Uit de krant