Door de sloop van de flats, verdween een serie hoge huisnummers. Reden om aanvankelijk te gaan voor een andere naam aan de ene kant van de Van Speykstraat. Nu is besloten toch de oude straatnaam te handhaven.
Door de sloop van de flats, verdween een serie hoge huisnummers. Reden om aanvankelijk te gaan voor een andere naam aan de ene kant van de Van Speykstraat. Nu is besloten toch de oude straatnaam te handhaven. Foto: Arie in 't Veld

Oostzijde Van Speykstraat wordt toch geen Jan van Galenstraat

Algemeen

STRAATNAAM • Voor het nieuwbouwproject De Waterkanten is vier jaar geleden besloten een bepaald deel van de oostzijde van de Van Speykstraat een andere naam te geven, namelijk de Jan van Galenstraat.

Door Arie in 't Veld

Het komt maar weinig voor dat een straat aan beide zijden een andere naam heeft. Hier had het te maken met de sloop van de flats, waardoor een hele serie hoge huisnummers verdween. De sloop is ook aangevangen bij de hoogste nummers. De nieuwbouw omvat aanzienlijk minder woningen, want in plaats van de vier flats komt er een handvol eengezinswoningen. Daardoor zou er - uitgaande van een logische huisnummering - behoefte ontstaan aan lage nummers, maar die zijn dan nog steeds in gebruik. Om die reden is besloten de oostzijde een andere naam toe te kennen, waardoor een logische huisnummering zou ontstaan.

Nu de nieuwbouw ter plaatse een aanvang neemt, blijkt de onwenselijkheid van dit besluit. Bepleit werd dan ook - in lijn ook met de verordening naamgeving en nummering - om hier toch de naam Van Speykstraat aan te houden, met dan alleen als gevolg dat een hele serie huisnummers in die straat is verdwenen. Het besluit komt op tijd en heeft verder geen gevolgen.

Dat huisnummers - door sloop - ontbreken komt meer voor. Alleen betreft het hier tamelijk veel nummers.

Uit de krant