In felgekleurde hesjes en gewapend met vuilniszakken en grijpstokken, waren deze leerlingen van groep 8a op zoek naar zwerfafval.
In felgekleurde hesjes en gewapend met vuilniszakken en grijpstokken, waren deze leerlingen van groep 8a op zoek naar zwerfafval. Foto: Esther Akerboom

Samen op afvaljacht door Lisse: leerlingen van De Klarinet verontwaardigd over hoeveel troep op straat

Duurzaam & Groen

ROMMEL •  Misschien is het de bewoners van de wijken rondom basisschool De Klarinet opgevallen dat het vorige week zo netjes was op straat. De leerlingen kregen die dinsdag voorlichting over zwerfafval en de gevolgen daarvan en er werd meteen actie ondernomen.

Door Esther Akerboom

Gewapend met grijpstok en afvalzakken togen de kinderen groepsgewijs door de buurt om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. En dat was niet voor niets, want er werd heel wat gevonden. In samenwerking met de gemeente hebben sinds kort alle basisscholen in Lisse containers gekregen voor het scheiden van afval. Romana van der Holst, directeur van De Klarinet, is daar erg over te spreken. "We kunnen nu papier, GFT, PMD (plastic, metaal, drinkpakken) en restafval apart inzamelen. Op deze manier dragen wij ook als schoolgemeenschap bij aan een betere wereld. Om het afval scheiden, het bewustmaken van de zorg voor onze planeet en de zorg van de nabije omgeving één moment duidelijk aandacht te geven, organiseren wij deze themaochtend 'Let's do it kids' samen met het Centrum voor Duurzaamheid."

Workshops
Van een schone wijk en stad word je vrolijk. Dat is wat de workshops van 'Let's Do It Kids' willen meegeven aan kinderen. De gastdocenten lichtten de kinderen voor over het belang van het scheiden van afval en de groepen 4 t/m 8 kregen les over de plastic soep. Zwerfafval op de stoep waait in het water en wordt een plastic soep, met vreselijke gevolgen voor de natuur, de dieren en daarmee ook voor ons.

Wietzakjes
De kinderen werkten enthousiast mee aan de actie. "Kijk daar, een blikje!" en "Jaaa, ik heb een fles!" Alles, tot sigarettenpeukjes aan toe, werd in de zakken gedeponeerd. Op een speelplaats was er verbazing over de hoeveelheid wietzakjes en -buisjes die er lagen en de kinderen waren verontwaardigd over de hoeveelheid afval die ze tijdens een half uurtje in een paar straten hadden verzameld. Ze waren zich van tevoren niet bewust hoeveel troep er eigenlijk op straat en tussen de bosjes zwerft. Een leerling viel het op dat er belachelijk veel rommel in de sloten en singels drijft.

"Ik hoop dat ze er wat van geleerd hebben", verzuchtte een van de hulpouders. "En het is misschien ook een teken voor de gemeente om net als een paar jaar geleden, meer mensen in te zetten om niet alleen de stoepen maar ook de bosjes en de sloten beter bij te laten houden. Dat is veel harder nodig dan dat veelvuldige schoffelen, maaien en bladblazen."

Uit de krant