Afbeelding
Foto: Arie in 't Veld

Gouden EHBO-speld voor Frans Snaar

Algemeen

LISSE • Voor Frans Snaar van de EHBO Lisse had de jaarvergadering vorige week dinsdag een feestelijk tintje. Hij werd namelijk onderscheiden met de landelijke Gouden EHBO-speld omdat hij veertig jaar actief EHBO'er is. Waarvan 35 jaar als penningmeester.

Door Arie in 't Veld

De onderscheiding werd hem opgespeld door collega-EHBO'er Maurice Seisener die daarbij enkele wetenswaardigheden opsomde over de eerste tijd dat Snaar zich bij de EBHO voegde. Volgens Seisener zijn leden als Snaar goud waard voor een vereniging. "Als hij het bijltje erbij neergooit kun je het wel schudden." Frans was trots op zijn onderscheiding, maar ook vrij nuchter. Net zo nuchter als hij kan vertellen over de vele belevenissen in de achterliggende EHBO-jaren. "Zo draaiden we dienst op vele evenementen, bijvoorbeeld op Keukenhof. We verleenden alle mogelijke hulp. Van een nylonkous vol ladders tot mensen die het lichamelijk gezien niet meer trokken. Zoals mensen uit Berlijn die na de val van de muur naar Keukenhof togen, maar zo moe waren van de reis dat ze na een bakkie koffie stuiterden. En wat te denken van de vele oefeningen, vaak met andere EHBO-verenigingen uit de regio en de brandweer. Met als toppers de grote oefeningen bij de ELKA en eentje op de Greveling, met de naam Rolibo. Alle mogelijke disciplines waren daarbij aanwezig om te bekijken in hoeverre de communicatie tussen de diverse deelnemende partijen klopte. Dat ging wel eens mis. Zo liep iemand bij de nabeschouwing met een zogenaamd gebroken been binnen om te melden dat hij over het hoofd was gezien."

Snaar volgde aanvankelijk een boekhoudstudie, maar kwam als administrateur terecht op de technische school in Hillegom waar om de haverklap een beroep op zijn kennis en kunde van EHBO werd gedaan, wegens allerlei ongelukjes. Tijdens de jaarvergadering bleek ook dat de EHBO Lisse een flink aantal evenementen op de kalender heeft staan die ertoe bijdragen dat de kas aardig gevuld blijft. Blij is men ook met het feit dat de eigenaren van De Vergulde Zwaan hebben besloten een vorm te zoeken waardoor het voortbestaan van het pand waar de cursussen worden gegeven en het uitgebreide culturele gebruik ervan door diverse organisaties wordt verzekerd. "Tot op heden zonder een cent subsidie van de gemeente Lisse," aldus (ex-)voorzitter Marcel van Iperen die werd opgevolgd door Frans Beijssens.

Uit de krant