Barry aan het oefenen voor de Rift Valley Marathon.
Barry aan het oefenen voor de Rift Valley Marathon. Foto: pr

Barry van Eeden loopt ultrazware UNICEF-marathon in Kenia

Human Interest

UNICEF • Als hardloper de ultrazware marathon volbrengen in de Rift Valley in Kenia, de bakermat van het hardlopen. Dat is het sportieve doel van Lisser Barry van Eeden.

Van 12 tot 20 mei 2018 reist hij met 28 anderen naar Kenia om, onder begeleiding van voormalig wereldtopper Lornah Kiplagat, deze bijzondere marathon te lopen. Met de loop wordt geld opgehaald voor het werk van UNICEF in Kenia. "Ik kijk enorm uit naar dit hardloopavontuur, alsmede de bezoeken aan de Unicef projecten op de verschillende basisscholen. De laatste kilometers worden vast heel zwaar, zeker met de Keniaanse hitte en op deze hoogte."

Kiplagat stippelde zelf het unieke parcours door de Rift Valley uit. "Deze marathon is met geen enkele andere te vergelijken. De vele hoogtewisselingen en warmte maken het zwaar. Maar het is uniek om met een kleine groep dwars door Kenia te rennen. Over de rode kleigrond waar net als ik veel kampioenen de eerste meters heb gemaakt. Het idee dat je met jouw deelname mogelijkheden biedt voor de Keniaanse jeugd geeft extra motivatie."

Hardloopclinics
Al maanden staan in het teken van de marathon. Barry heeft veel getraind, ook samen met de andere deelnemers. Zo organiseerde de voormalige Olympische loper Marko Koers, die zelf ook meedoet, meerdere hardloopclinics ter voorbereiding. De marathon zelf vindt op 18 mei plaats. Met het geld dat de lopers inzamelen, steunen zij Keniaanse kinderen met schoon drinkwater en toiletvoorzieningen op scholen. "Deze 42 kilometer door de Keniaanse bergen vraagt veel van je", aldus Koers. "Tegelijkertijd krijgen deelnemers er veel voor terug. Unieke hardloopmeters, maar ook de mogelijkheid direct te zien wat er met het opgehaalde sponsorgeld in Kenia wordt gerealiseerd!"

Help mee
Je kunt Barry nog steeds sponsoren. Hij wil met minimaal 5000 euro op het vliegtuig stappen. De teller staat nu op zo'n 3800 euro. Doneren kan via: https://helpmee.unicef.nl/riftvalley/2-5261.

Uit de krant