Afbeelding
Foto: pr

Het is volop voorjaar in de heemtuin Lisse

Duurzaam & Groen

Lisse ♦ In de heemtuin gonst het zondag 13 mei van 14.00 uur tot 16.00 uur van de voorjaarsactiviteiten. Het frisse groen van bomen en struiken, de tere kleuren van de verschillende bloemen; de heemtuin is een voorjaarsbezoek meer dan waard.

Verschillende vogelsoorten zijn actief in de nestkastjes. Ook de bijen zijn uit hun winterslaap ontwaakt en de imkers vertellen graag over hun activiteiten. Er worden rondleidingen georganiseerd, er zijn presentaties met behulp van microscopen en voor kinderen is er een natuurspeurtocht en een creatieve activiteit. Zoals altijd is de entree van de heemtuin gratis.

In ieder jaargetijde is de heemtuin een bezoek waard, maar het voorjaar wordt door de bezoekers het meest gewaardeerd. Het groene blad aan bomen en struiken lijkt nog doorzichtig en de kleuren van de bloemen hebben nog niet het felle van de zomer. Fotografen worden dan ook van harte uitgenodigd om de bijzondere sfeer in de heemtuin te komen vastleggen.

De heemtuin kent meer dan 300 verschillende soorten planten, waaronder zeer zeldzame en beschermde exemplaren. Op enkele verrassende plaatsen duiken de paarse bloemen van de mysterieuze prachtschubwortel weer op. De plant heeft geen stengels of bladeren waardoor hij onder andere zelf geen suikers aan kan maken. Dat gemis compenseert hij door de benodigde voedingsstoffen af te tappen uit de wortels van de els. De prachtschubwortel is dan ook een parasiet.

Speurtocht

Bloemen staan ook centraal in de creatieve activiteit waar kinderen aan deel kunnen nemen. Tevens is er voor hen een natuurspeurtocht uitgezet in de heemtuin. Tijdens de middagopenstelling zijn de imkers aanwezig om informatie te verstrekken over het leven van de honingbijen en het werk van een imker. In de heemtuin zijn planten, zaden en honing te koop.

Door de unieke samenwerking met de molenaars van de Zemelpoldermolen zal de molen tijdens de openstelling van de heemtuin zo mogelijk in bedrijf zijn. Wanneer de wieken draaien, is de molen ook te bezoeken. De Heemtuin ligt aan het eind van de Don Boscostraat, langs het Heempad naar de Zemelpoldermolen. De wekelijkse openstelling is op vrijdagmorgen van 09.00 uur tot 13.00 uur, tijdens de onderhoudswerkzaamheden. Voor meer informatie over de heemtuin: www.heemtuinlisse.tk.

Uit de krant