Een geridderde Hans Bet samen met burgemeester Lies Spruit. (Lees het hele artikel op pagina 7 en op www.lissernieuws.nl). | Foto: Arie in 't Veld
Een geridderde Hans Bet samen met burgemeester Lies Spruit. (Lees het hele artikel op pagina 7 en op www.lissernieuws.nl). | Foto: Arie in 't Veld Foto: arie in t veld

Onderscheiding voor dokter Bet

Algemeen

LISSE ♦ Dokter Hans Bet heeft de versierselen ontvangen die horen bij de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Het lintje kreeg hij zaterdag 12 mei in Floralis opgespeld door burgemeester Lies Spruit, tijdens de feestavond ter ere van het 10-jarig jubileum van de hospice Duin- en Bollenstreek. Spruit zei dat Bet de onderscheiding krijgt vanwege zijn grote, belangeloze inzet bij de voorbereiding tot oprichting van de hospice en voor zijn bijdrage aan het verbeteren van de palliatieve zorg in de eerste lijn in de gehele regio.

Tekst en foto: Arie in 't Veld

Hij heeft zich van 2002 tot 2008 uitzonderlijk ingespannen voor het realiseren van de hospice en vele uren gewijd aan het geven van lezingen voor gemeenten, serviceclubs en bedrijven om sympathie en financiële steun voor het initiatief te verwerven. Hij haalde uiteindelijk meer dan een miljoen euro op en in 2008 kon de hospice worden geopend.

Sinds 2006 is dokter Bet bestuurslid geweest bij de stichting hospice Duin- en Bollenstreek. Vanuit die rol is hij na de opening gaan werken aan de bekendheid van de hospice bij huisartsen in de regio. Ook was hij was van 2008 tot 2017deelnemer aan het multidisciplinair overleg. Als deskundige op het gebied van ouderenzorg –hij is kaderarts palliatieve zorg en palliatief consulent- heeft hij jarenlang inhoudelijk richting gegeven aan dit overleg. Hij verzorgde in de periode 2005-2008 ook vele trainingen, onder meer over palliatieve zorg, aan huisartsen in de regio Rijnland en Midden Holland. Zo heeft hij het niveau van palliatieve zorg naar een hoger plan weten te tillen.

In de periode 2006-2014 heeft Bet onder meer een netwerk opgezet waarbij palliatieve consultatieteams beschikbaar zijn om professionals te ondersteunen. Voor de meeste professionals heeft palliatieve zorg namelijk niet op het studieprogramma gestaan en in de praktijk ervaring opdoen is ook niet altijd gemakkelijk. Bet heeft ook nog les gegeven in palliatieve zorg. Dat deed hij tussen 2010 en 2013 bij een huisartsenopleiding op de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde van het LUMC.

Uit de krant