Afbeelding
Foto: pr

Iris-leden roeien Elfstedentocht

Sport

SPORTIEF • Twaalf leden van roeivereniging Iris hebben zaterdag het Elfstedenkruisje behaald. Zij roeiden in estafettevorm de afstand van 210 km in 22 uur en 27 minuten.

Jaarlijks wordt op vrijdag(nacht) en zaterdag na Hemelvaartsdag de Elfstedenroeimarathon georganiseerd over het schaatsparcours in Friesland. Zo'n honderd binnen- en buitenlandse estafetteteams gaan dan de uitdaging aan om deze marathon binnen 24 uur af te leggen.

Alweer voor de zesde keer op rij had Iris zich hiervoor ingeschreven met een gemengd team van ervaren roeiers en nieuwe leden. Vrijdagavond rond 20.00 uur lag de boot klaar in de gracht van Leeuwarden.

Eerder op de dag was er hard gewerkt om de boot marathonklaar te maken met onder andere verlichting, een grote rol duct tape en mascotte eendjes. Na de start werd al snel de toon gezet en werd een heftige strijd geleverd met studententeams, marathonroeiers, Duitsers en een team uit Leiden. Toeschouwers en volgers moedigden de helden van Iris in Leeuwarden, Bartlehiem en Dokkum aan.

Achter het hele gebeuren volgden een aantal auto's die naast de aflosploegen met name vol zaten met een enorme voorraad eten en drinkwater. Vroeg in de nacht dreigde het noodlot toe te slaan toen twee roeiers te water raakten tijdens een etappewissel. Gelukkig konden zij uit het water gevist worden en met een nat pak de tocht voortzetten. Rond zonsopgang passeerde het team Sloten om vervolgens via Balk, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Berlikum de finish als nr. 71 in Leeuwarden te passeren.

Uit de krant