Afbeelding
Foto: pr

Dwangsom dreigt voor hotel De Duif

Juridisch

BOETE • De eigenaar van hotel De Duif loopt het risico een last onder dwangsom op te lopen in verband met het strijdig gebruik van zijn pand.

Door Arie in 't Veld

De gemeente verzoekt de eigenaar de huidige overtreding te beëindigen op last van een dwangsom van 700.000 euro. Dit bedrag is gerelateerd aan het financiële gewin dat de overtreders met de overtreding hebben. Waar gaat het hier om? In het najaar van 2017 kocht de huidige eigenaar het pand aan de Westerdreef 49. Op dat moment was in het pand al een restaurant gevestigd, dit huurcontact werd overgenomen.

Voor de hotelkamers werden twee huurders gevonden: een hotelier voor 4 kamers aan de voorzijde en een uitzendbureau voor de overige 40 kamers. Het uitzendbureau gebruikt die voor het huisvesten van haar werknemers, veelal seizoenswerkers. Dit levert klachten op bij omwonenden over geluidshinder bij het transport, last van vervuiling door afval en sigarettenpeuken en een (te) hoge parkeerdruk. Verschillende overleggen hebben plaatsgevonden, maar de overlast blijft onderwerp van zorg.

Op 15 maart vond een inspectie plaats in De Duif. Conclusie: het huidige gebruik (door het uitzendbureau) past niet binnen de geldende bestemming 'Horeca'. Legalisatie is niet aan de orde, mede gezien de overlast en overige beleidsstukken. De eigenaar zal dus het pand conform de bestemming moeten gebruiken, of op een andere in de omgeving (centrum, woonwijk) passende manier.

De opties die de eigenaar heeft voorgesteld (begeleid wonen, hotel met casino en verhuur van onzelfstandige woonruimtes) ziet het gemeentebestuur als planologisch niet haalbaar.

Uit de krant