Bezoekers van het Keukenhofbosch zijn weer gewaarschuwd op te letten op het broedende buizerdpaartje. Een deel van het bos is ook afgesloten.
Bezoekers van het Keukenhofbosch zijn weer gewaarschuwd op te letten op het broedende buizerdpaartje. Een deel van het bos is ook afgesloten. Foto: pr

Keukenhofbosch opnieuw in blijde buizerdverwachting

Human Interest

AFSLUITING • "We zijn enorm blij en trots", zegt Maarten Laming van Natuurbeschermingsorganisatie Stichting het Zuid-Hollands Landschap. "Sinds eind mei hebben we voor het tweede jaar op rij een broedend buizerd-paartje in het Keukenhofbosch, met alle kraamverzorgingsactiviteiten die daarbij horen. Dat er wederom een buizerdnest in ons gebied is gemaakt, geeft aan dat we goed bezig zijn met de bescherming."

Bij de buizerd is het zo dat het vrouwtje het broeden voor het grootste deel voor haar rekening neemt. Het mannetje zorgt voor voedsel en lost haar heel soms kort af. Nadat de eieren zijn uitgebroed, blijft die rolverdeling een beetje zo, totdat de jongen al zo groot zijn dat beide erop uit moeten om voldoende voedsel te vinden. Zodra de jongen na een week of zes uitvliegen, zal het echtpaar buizerd het een stuk rustiger krijgen.
Tot die tijd moeten bezoekers extra oppassen en de lucht wat meer in gaten houden. Tijdens het broeden zijn beide ouders, logischerwijs, heel wat voorzichtiger en oplettender in het gebied rond hun nest. Ze veranderen hun gedrag aangezien ze hun jongen verdedigen. Stichting het Zuid-Hollands Landschap attendeert bezoekers in het gebied op het broedende echtpaar en sluit een deel van het bos tijdelijk af voor bezoekers. "Zodra de jongen zijn uitgevlogen, halen we de borden weer weg en kan er weer gewandeld worden."

 

Uit de krant