Zicht in de Julianastraat in de jaren 30. | Foto archief SVvOH
Zicht in de Julianastraat in de jaren 30. | Foto archief SVvOH Foto: archief SVvOH

De vele wegen in Hillegom: Julianastraat

Column

Wie niet al zijn hele leven ergens woont, kan zich nog weleens vergissen als het gaat om namen van gebouwen of straten. Wegen worden verlegd waardoor de straatnamen niet meer logisch lijken. Meestal is bij de ontwikkeling van een wijk, een bepaalde groep van straatnamen bij elkaar gezocht die onderling samenhangen. Zo kun je als bezoeker of "betrekkelijk nieuwe" Hillegommer toch een idee krijgen als het gaat over een bepaalde straat of weg.

Daarnaast worden gebouwen of hun functies zo af en toe verhuisd waardoor de verbinding met de straat waarin het gebouw stond, verbroken wordt. En dan lijkt daarna de naam van zo'n gebouw geen relatie te hebben met de omgeving waarin het staat.

Zo is het koningshuis ruim in de straten van Hillegom vertegenwoordigd; Hillegom heeft zelfs verschillende delen waarin het koningshuis vernoemd is. Midden in het dorpscentrum zijn straten vernoemd naar de leden van het koningshuis vanaf de lijn van Koningin Emma (vanaf 1890), de overgroot-oma van Prinses Beatrix. Iets noordelijker, tussen de Valckslootlaan en de Meerlaan, zijn straten vernoemd naar leden vanaf Willem de Rijke (Willem I, de vader van Willem van Oranje). Overigens zijn daarbinnen ook weer jongere Oranjes vernoemd, zoals de prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Marijke (de geboortenaam van Prinses Christina). Koning Willem-Alexander is er ook vernoemd, in een heem. En naar Koningin Wilhelmina is zelfs een prominente laan plus herdenkingspark vernoemd die uitkomen op de provinciale Van den Endelaan.

Een voorbeeld van een verhuisde functie is de basisschool De Fontein aan de Willem de Rijkelaan. Die heet sinds 1988 zo. Van 1957 tot 1988 was de naam van de school Julianaschool. Dat leek een beetje vreemd geplaatst, want (toen) Koningin Juliana was niet vernoemd in de de wijk van de oudere Nassaus. Maar de Julianaschool heeft niet altijd aan de Willem de Rijkelaan gestaan. In 1923 namelijk werd in Hillegom een school gebouwd aan de Tweede Krochtstraat (tussen de Meerstraat en de Hofstraat) en die school werd de Julianaschool genoemd. Toen is ook maar meteen de straatnaam aangepast naar Julianastraat. De lokalen van de school werden, nogal optimistisch, berekend op kleine klassen. En dus was het er altijd krap, vandaar de verhuizing naar het gebouw aan de Willem de Rijkelaan waar grotere klaslokalen werden gemaakt.

Vele wegen leiden door Hillegom - geliefde en gehate wegen. Stichting Vrienden van Oud Hillegom is benieuwd welke wegen emoties oproepen bij de Hillegommers. Daarom is de opdracht "vele wegen leiden door Hillegom" de opdracht van de fotowedstrijd voor de Frans Out-galerij, waarmee een fraaie ingelijste vergroting van de winnende foto te behalen valt. Inzenden kan nog tot 1 juni naar frans.out.galerij@gmail.com en iedereen mag meedoen. De spelregels staan op de website van de Vrienden onder Publicaties, Frans Out-galerij. We zijn erg benieuwd!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties, Sporen van vroeger, en op www.dehillegommer.nl.

Uit de krant