Buurthuis Salvatori had een circuit met allemaal spellen die de kinderen konden doen. Het was prachtig weer en misschien daardoor ook wel drukker dan ooit.
Buurthuis Salvatori had een circuit met allemaal spellen die de kinderen konden doen. Het was prachtig weer en misschien daardoor ook wel drukker dan ooit. Foto: Esther Akerboom

Uniek sporten tijdens Buitenspeeldag

Algemeen

SPELEN • Er heerste een grote drukte afgelopen woensdag in de Wagenstraat bij buurthuis Salvatori. Een gedeelte van de straat was afgezet en kinderen konden zich uitleven met allerlei spelletjes en activiteiten tijdens de Nationale Buitenspeeldag. Zo'n 200 kinderen en hun ouders wisten het evenement te vinden en de vrijwilligers hadden het er maar druk mee.

Door Esther Akerboom

Het was alweer de achtste keer dat de Buitenspeeldag hier werd gehouden. Er was dan ook van alles te doen. Er werden schaapjes gevangen, ballen in klompen gegooid, pionnen gehengeld en spijkers geslagen. Op een groot luchtkussen kon worden gesprongen en aan de knutseltafel werden prachtige creaties, al dan niet voor vaderdag, gemaakt. "Wil je het ook eens proberen?", vragen de twee vrolijke dames, die de tafel beheren waar Youri via een spiegelsysteem probeert om zijn naam ondersteboven achterstevoren te schrijven. Maar er staan te veel kinderen in de rij. Om hun afstreepkaart vol te krijgen, moet ieder spel worden gedaan en bovendien zijn alle spelletjes erg leuk om te doen. Niet in het minst omdat ze stuk voor stuk begeleid worden door zeer enthousiaste vrijwilligers.

Handicap
In de Wagendwarsstraat konden kinderen ervaren hoe het is om met een handicap te spelen. Leerlingen Sportkunde van de Haagse Hogeschool waren daar aanwezig om de app Uniek Sporten, ontwikkeld door het Fonds Gehandicaptensport, te promoten. op deze app kunnen mensen met een lichamelijke beperking terecht kunnen om te sporten. De kinderen konden er geblinddoekt balgooien, badmintonnen met één arm en rolstoelracen. Vooral voor dat laatste was veel belangstelling van een groep jongens, die er steeds beter in werden. "Het is nog drukker dan we hadden gedacht, er waren 180 kaarten voor de kinderen gemaakt maar er zijn er zeker wel 200 gekomen", vertelt Marianne Brouwer, coördinator van Salvatori. "Elk jaar wordt het drukker. Gelukkig zijn er genoeg vrijwilligers en ook buurtbewoners die bijvoorbeeld cakejes bakken en kunnen we er een hele leuke dag van maken." Maar om zo'n dag te vullen is er meer nodig dan alleen mensen. "We hebben inmiddels een hoop connecties waar we de spullen vandaan halen. De spellen bijvoorbeeld lenen we bij de speel-o-theek van de Berghstichting. En natuurlijk zijn we onze sponsors, die ons hebben voorzien van de nodige versnaperingen en een mooie tent, ook erg dankbaar. Het is alleen jammer dat wij de enige in heel Lisse zijn die een een Buitenspeeldag organiseren."

Jammer
Ouders en grootouders strijken op het terras neer voor een bakje koffie. "Zo leuk dat dit er is", zegt een van hen. "Het is fijn dat kinderen gewoon eens midden op straat kunnen spelen, zoals wij vroeger ook deden. En het is weer eens wat anders dan die eeuwige computerspelletjes waar ze zo dol op zijn. Jammer dat het maar een keer in het jaar is."

Hoe is het om te sporten met een lichamelijke beperking? Dat konden kinderen zelf ervaren.

Uit de krant