Deze melding is op de deur van het pand op Meer en Duin geplakt. Een bittere pil voor Jeannette en Jan van Brecht die net de huurovereenkomst hadden getekend. | Foto: pr
Deze melding is op de deur van het pand op Meer en Duin geplakt. Een bittere pil voor Jeannette en Jan van Brecht die net de huurovereenkomst hadden getekend. | Foto: pr Foto: pr

'Dit hadden we niet verwacht'

Zakelijk

HENNEPKWEKERIJ • "Dit zal ons niet nog eens gebeuren", verzucht Jeannette van Brecht van Jx4 uit Lisse. Samen met haar man Jan ondertekende ze 30 maart het huurcontract van een extra pand op bedrijventerrein Meer en Duin, met de bedoeling het op termijn te kopen. Ruim een maand later werd dat pand op last van de burgemeester gesloten en verzegeld voor een half jaar. Omdat er een hennepkwekerij had gezeten.

Door Ruth Eppink

De blijdschap over het kunnen uitbreiden van hun bedrijf verdween als sneeuw voor de zon. "Ja, we wisten dat er een wietplantage was opgerold daar. Daarom kwam het pand ook leeg. Het ligt aan de overkant van ons eigen bedrijf, mooier kan het bijna niet. Dus toen de verhuurder ons benaderde met de vraag of we het wilden huren of kopen, hoefden we niet lang na te denken over dit buitenkansje", vertelt Jeannette. Ja, uiteraard vroegen ze hoe het zat met de kwekerij, iets waar de verhuurder naar eigen zeggen overigens ook niets mee te maken had. "Hij zei dat hij in gesprek was met de gemeente en dat hij er met hen wel uit zou komen. Stom, maar wij geloofden dat."

Na het ondertekenen werd het pand al snel gebruikt om er diverse goederen in op te slaan. "Totdat de gemeente belde, vlak voor de meivakantie: weten jullie dat het pand gesloten wordt? We sloegen steil achterover en hebben met man en macht gewerkt om alles vóór de sluiting het pand weer uit te krijgen." Jeannette geeft aan dat ze meteen de verhuurder hebben gebeld, maar die gaf aan dat hij ervan uit was gegaan dat zij het gewoon konden huren. "De eerste zes maanden van de huur zijn nu opgeschort, dus we hoeven ook niet te betalen. Maar we balen gewoon dat ons bedrijf nu niet verder kan groeien."

Er volgden gesprekken met de gemeente, met de burgemeester. "We hebben gevraagd: waarom moet het pand per se dicht? Geef een boete, maar laat het pand open zodat wij er niet de dupe van worden. Het was ook geen kwestie van dat ze ons niet vertrouwden. Maar op basis van een artikel in de Opiumwet mag een burgemeester een pand sluiten. En voor hoelang, dat verschilt per gemeente." De sluiting is bedoeld als een strafmaatregel, maar we hebben het idee dat hiermee de verkeerden worden gestraft. Laat ons er gewoon in, dan betalen we een half jaar huur aan de gemeente die het aan een goed doel kan schenken. Maar helaas, daar wilde de gemeente niet aan."

Wat Jeannette niet begrijpt is dat het zolang moest duren voor tot sluiting is overgegaan. Half december 2017 werd de hennepkwekerij al opgerold en een maand voor Jx4 het huurcontract tekende stond het leeg. "Eigenlijk zou het verboden moeten worden zo'n pand meteen weer in de verhuur te doen, als je weet dat het toch dicht moet. Dan was dit niet gebeurd. We zijn te goed van vertrouwen geweest en moeten nu op de blaren zitten. We hopen dat ons verhaal andere ondernemers waarschuwt altijd alles heel goed uit te zoeken", aldus Jeannette.

Vanaf 3 november 2018 mag Jx4 weer gebruikmaken van het pand.

Uit de krant