Bert Mondriaan is al jarenlang verbonden aan de HBVB die dit jaar het 20-jarig bestaan viert.
Bert Mondriaan is al jarenlang verbonden aan de HBVB die dit jaar het 20-jarig bestaan viert. Foto: Arie in 't Veld

HBVB zet zich al 20 jaar in voor de belangen van huurders

Algemeen

WONINGMARKT • "Waar wij voor willen opkomen zijn de mensen met de laagste inkomens, dat is altijd prio nummer 1 geweest. De verhuurder heeft de plicht om mensen die niet zelf in woonruimte kunnen voorzien te helpen. En de Huurdersbelangenvereniging Bollenstreek (HBVB) zou dit graag zien tegen een zo laag mogelijke prijs."

Door Arie in 't Veld

Aan het woord is vice-voorzitter van de belangenvereniging Bert Mondriaan aan de vooravond van de viering van het 20-jarige bestaan.

U stond niet aan de basis van de vereniging?
"Nee, dat waren onder andere Yvonne Baas en Marcel Lubbers. Na drie jaar ben ik er bij gekomen en ik zit nog altijd in het bestuur. Die 20 jaar is een mijlpaal om bij stil te staan."

Hoe moeten we de belangenbehartiging zien?
"Voor de HBVB staat de huurder centraal. Helaas zijn wij heel vaak met handen en voeten gebonden en moet men in 9 van de 10 gevallen in overleg met de verhuurder. Het komt geregeld voor dat huurders lang op antwoord moeten wachten. Soms is dat terecht, omdat zaken uitgezocht moeten worden, maar de verhuurder kan ook wel eens in een hogere versnelling werken. Eens in de zeven weken is er een overleg met verhuurder Stek en worden in goede harmonie allerlei zaken besproken. Dat was in de begintijd wel eens anders, want de HBVB werd door de toenmalige bestuurders niet echt geaccepteerd. We moesten door roeien en ruiten om de belangen van de huurders te behartigen. En dat is gelukt."

Dus alles is koek en ei?
"Ja en nee. Het overleg verloopt nu heel goed. Er zijn echter altijd zaken waarvan we vinden dat ze aangesneden moeten worden. Zoals het bouwen voor alleenstaanden en ouderen. Mensen die met een kleine ruimte uit de voeten kunnen. Ook heb ik wel eens als voorbeeld genoemd hoe in Winterswijk mensen die verhuizen hun huidige huur meenemen en niet plots worden geconfronteerd met huren die erg hoog tegen de grens aan zitten. Want anders loop je toch echt het risico dat er van de zo gewenste doorstroming niet veel terecht komt omdat (bijna) iedereen blijft zitten waar-ie zit."

De HBVB heeft te maken met adviesrecht en instemmingsrecht. Hoe steekt dat in elkaar?
"Adviesrecht zegt niet zoveel, wij mogen voorstellen doen, maar daar hoeft niets mee gedaan te worden. Instemmingsrecht daarentegen is wel heel belangrijk, daar moeten wij toestemming voor geven. De HBVB zou een voorstander zijn om de Overlegwet meer naar de kant van instemming te laten gaan, zodat huurdersverenigingen wat meer te vertellen krijgen. Een nobele gedachte, waar op korte termijn niet veel verandering in zal komen."

Het is nu tijd voor een bescheiden feestje, toch?
"Op 24 juni 1998 is de HBVB officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De vereniging nodigt alle leden uit voor een feestelijke bijeenkomst op zaterdag 23 juni van 14.00 tot 17.00 uur bij de Proeverij, Bondstraat 1."

Uit de krant