De vijf jongeren uit de Bollenstreek die bij Villa Pardoes hebben gekookt.
De vijf jongeren uit de Bollenstreek die bij Villa Pardoes hebben gekookt. Foto: pr

Welzijnskwartier op bezoek bij Villa Pardoes

Algemeen

REGIO • Vijf jongeren uit Teylingen en Hillegom gingen woensdag 13 juni richting Villa Pardoes. Dit is een verblijf bij de Efteling voor gezinnen met een ernstig ziek kind van 4 tot en met 12 jaar. De jongeren hadden in de weken daarvoor een kookworkshop gevolgd. Tijdens deze workshop werd er gekookt voor de voedselbank van Teylingen en in de laatste week vertrok het hele gezelschap richting Villa Pardoes om daar, samen met de kinderen die daar verblijven, te koken voor alle bewoners. Een fantastische en unieke ervaring, aldus de jongeren. Hieronder een deel van de ervaringen van Wendy uit Warmond, Aimee en Alicia uit Hillegom, en Bram en Jamy uit Voorhout.

"We zijn toch wel een beetje zenuwachtig", was het eerste wat de jongeren zeiden toen we aan de poorten stonden van Villa Pardoes in Kaatsheuvel. Alle boodschappen waren meegenomen, want we gingen groentesoep, spaghetti met een salade, en vla flip maken. Alles onder begeleiding van Richard Grimbergen, jongerenwerker bij Welzijnskwartier en de koks van de kinderkookclub "In den Voorhoutsche pot" Willem Vogels en Cees Hoek.

"Het is echt gewoon niet wat we verwacht hadden", was een eerste reactie toen we binnenkwamen. "Het lijkt wel een speeltuin", "Best wel luxe ook." Uiteraard liepen we met de groep gelijk door naar de keuken waar het allemaal ging gebeuren. Binnen vijf minuten stonden er al kinderen uit de Villa te popelen om mee te gaan doen. De jongeren uit de regio gingen deze kinderen, tussen de 4 en 12 jaar, er gelijk bij betrekken. We gingen het tenslotte met z'n allen doen, hoe ziek je ook bent, je kan mee doen, was de insteek.

Na het aandoen van een schort en het opzetten van de koksmuts gingen we aan de gang met snijden, we moesten tenslotte voor rond de 70 mensen koken, dus moest er ook hard gewerkt worden. Vijf jongeren uit de Bollenstreek en vijftien kinderen die daar verbleven kregen een plekje in de keuken. Prei, paprika, champignons, en zelfs de ui werden met veel enthousiasme gesneden. Er werd veel gelachen, en gehuild, maar gelukkig was dit alleen van het snijden van de ui. De jongeren namen heel goed de leiding en lieten het leuke werk over aan de kids uit Villa Pardoes, die het supervet vonden om samen te koken.

Tussendoor werd er ook nog gezamenlijk gespeeld en moesten de tafels gedekt worden. Na het maken van het eten kwamen alle bewoners aan tafel en werd er gegeten. Voor het eten was er nog een zeer bijzonder moment. Eén van de deelnemers uit de regio had namelijk zélf in Villa Pardoes gezeten toen ze leukemie had. Wendy had 120 euro opgehaald voor Villa Pardoes met koekjes verkopen (haar ouders hebben een bakkerij) en dit bedrag werd voor het eten overhandigd aan de Villa. Niet lang na het eten was het alweer tijd om op te stappen.

Op de terugweg werd er nog veel over nagepraat. De kinderen waren het er over eens, ze waren zó blij dat ze dit mochten meemaken. Dit nemen ze mee de rest van hun leven als een zeer unieke ervaring. De volgende dag hebben ze ook uitgebreid mogen vertellen in de klas over deze dag. Villa Pardoes is niet bij iedereen bekend en ze waren van mening dat dit best wel mag veranderen!

Uit de krant