Afbeelding
Foto: pr

Politie wil dit jaar drugsproblematiek harder gaan aanpakken

Algemeen

LISSE n Tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën van vorige week woensdag werden jaarcijfers van zowel de politie als de brandweer over 2017 gepresenteerd. Nou is het niet allemaal 'botertje tot de boom', positief dus, maar desalniettemin geven veel cijfers een daling aan ten opzichte van 2016. Een aandachtspunt blijft de drugsproblematiek.

Door Arie in 't Veld

John Oppelaar, teamchef Bollenstreek Noord van de politie, zei onder andere dat het aantal misdrijven 706 bedroeg. Dat was een jaar eerder 971. Misdrijven die onder het strafrecht vallen: 577 (was 818) en diefstallen algemeen: 336 . Dat waren er in 2016 wel 900. "Duidelijk een dalende tendens dus in Lisse ten opzichte van het voorgaande jaar."

Oppelaar zei verder dat er 38 woninginbraken waren gemeld, evenveel als een jaar eerder. "In zeven gevallen ging het om insluipingen of het toepassen van een babbeltruc. Veelal bij kwetsbaren in de samenleving (met name ouderen) en bij voorkeur nabij uitvalswegen." Er werden in 2017 drie daders aangehouden. Dat was een jaar eerder 6. Het aantal meldingen van inbraak in schuur/tuinhuis bedroeg vorig jaar 13 en een jaar eerder waren dat er aanzienlijk meer, namelijk 32. Het aantal fietsendiefstallen nam af van 76 naar 49, maar diefstal van snor/bromfietsen nam toe van 12 naar 20. Er waren twee winkelinbraken tegenover 5 in 2016. Verder kreeg de politie 21 aangiften van zakkenrollerij en dat waren er een jaar eerder 60.

Meer burenconflicten
Wat betreft het hoofdstuk geweld noemde de teamchef dat er in 2017 43 meldingen over mishandeling waren, hetgeen een jaar eerder 50 was. Het aantal bedreigingen bleef hetzelfde met 20 stuks; openlijk geweld zakte van 5 naar 3 aangiftes en huiselijk geweld zakte van 19 naar 14 aangiftes. Het aantal burenconflicten steeg van 101 naar 104. "In het kader van de leefbaarheid een getal om rekening mee te houden." Stijging van de door jeugd veroorzaakte overlast speelt door de gehele gemeente, met als top drie de Vivaldistraat (Poelhuys), Händelstraat (de Klarinet) en Ruishornlaan (onder andere bij de Greef). Het totale aantal meldingen hierover steeg van 134 naar 187. Wat de handel in drugs betreft zei Oppelaar: "De maatschappelijke acceptatie is toegenomen. Een jointje roken, bijvoorbeeld. Drie keer was er een melding over dealen en zijn er enkele hennepkwekerijen aangetroffen. Ook werden meerdere personen aangehouden inzake het maken of in bezit hebben van harddrugs. Wij gaan ons inzetten om in 2018 de drugsproblematiek aan te pakken." Volgens de teamchef heeft de politie daar zo haar manieren voor.

Uit de krant