Opening van OM in 2015 bij de St. Jozef en St. Martinuskerk.
Opening van OM in 2015 bij de St. Jozef en St. Martinuskerk. Foto: Kees Warmerdam, SVvOH

Naar welke kerk gaan we in Hillegom? Naar allemaal!

Column

Bovenstaande vraag werd gesteld tijdens een van de verhalentafels die Stichting Vrienden van Oud Hillegom in 2016 organiseerde. Twaalf verschillende onderwerpen kwamen aan bod en er was veel belangstelling voor. Oudere Hillegommers vertelden over vroeger. In augustus 2016 kwam de kerkgang in Hillegom ter tafel. Het regelmatig biechten dat de katholieke jeugd aangeleerd werd, catechisatie voor de protestantse jeugd na de lagere school, misdienaars en vanaf de jaren '70 ook misdienettes, het kwam allemaal aan bod.

Veronica Handgraaf en Marca Bultink schreven alle verhalen op, Jan Zeilemaker verzorgde de vormgeving en wist zo'n 150 foto's in te passen en zo ontstond een mooi boek van Stichting Vrienden van Oud Hillegom. Het boek is nog steeds verkrijgbaar bij The Readshop en weet nog regelmatig zijn weg in cadeaupapier naar een nieuwe eigenaar.

Ook nu gaan we nog naar de kerk. Maar niet vaak naar allemaal op één dag. Wel op Open Monumentendag, want dan is in de Hillegomse kerken een niet-alledaags programma te beleven. Open Monumentendag is dit jaar op zaterdag 8 september en het thema is "In Europa". De gemeentelijke organisatie van Open Monumentendag in Hillegom ligt bij de Vrienden van Oud Hillegom, en in overleg met de Hillegomse kerken wordt het programma samengesteld. De opening zal dit jaar plaatsvinden bij de St. Jozef en St. Martinuskerk.

Samenwerking met Lisse en De Zilk
De kerken slagen er telkens weer in om het jaarthema op verrassende wijze toe te passen. In de Maartenskerk zal een groot aantal portretten samengesteld worden van allerlei kerken onder het mom "Maarten in Europa". De St. Jozef en St. Martinuskerk heeft veel activiteiten op de rol staan waarbij ook wordt samengewerkt met de Lissese en Zilkse kerken van Parochie Sint Willibrordus waartoe de Hillegomse kerk behoort. Bijvoorbeeld op het gebied van kerststallen – daarnaast zullen de koren allerlei Europese liederen ten gehore brengen. Open Hof zal het thema "In Europa" vertalen naar gerechten, in overeenstemming met het Eetcafé van Open Hof.

Het volledige programma van Open Monumentendag zal in de maand juli compleet worden, met hopelijk ook dit jaar weer deelname van andere monumenteneigenaren in Hillegom.

Naast Open Monumentendag op 8 september is in Hillegom ook een Open Monumentendag Special op zaterdag 1 september. Deze zal helemaal in het teken staan van de erfgoed-herbestemming van Kwekerij Veelzorg aan Stationsweg 131. Op die dag zullen de Vrienden hun nieuwe onderkomen formeel openstellen. Het gehele complex van her-bestemde bollenschuren en nieuwe woningen zal door ontwikkelaar BOEi worden getoond - eindelijk kan iedereen dan het mooie resultaat zien van alle inspanningen en bouwactiviteiten aan de rand van wat vroeger de Zanderij van Six was. Maar voordat het zover is, gaan de Vrienden zich opmaken voor de grote verhuizing. Het Maartenshuis is geopend op de komende dinsdagavonden, maar veel van onze schatten worden deze weken ingepakt. Iedereen blijft echter van harte welkom!

De digitale versie van deze column staat op: www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties, Sporen van vroeger en: www.dehillegommer.nl.

Uit de krant