Fred Droog
Fred Droog Foto: pr

Fred Droog wandelt de Nijmeegse Vierdaagse voor Sintvoorieder1

Human Interest

WANDELEN • Fred Droog is al ruim dertig jaar Sinterklaas. De kindervriend wil dat dit feest door alle kinderen gevierd kan worden. De 66-jarige Lisser doet dan ook in de derde week van juli mee aan de Vierdaagse van Nijmegen. Met als doel geld in te zamelen voor de stichting Sintvoorieder1.

Door Jankees Faas

Fred liep zijn eerste Nijmeegse vierdaagse als 16-jarige in 1968. "Ik zat destijds als student in een klooster in Zevenaar, Gelderland. Wij hadden daar de wandelclub Vrienden Op Stap (VOS). Veertig kilometer was geen enkel probleem. Het was toen veel rustiger dan nu. De militairen kregen de meeste aandacht. Wij liepen in de pas. Alles ging er strak aan toe. Er was zelfs een prijs te winnen voor de club die het netste liep. Het was een leuke tijd. Met de verzorgers uit Maastricht heb ik nog lang contact gehouden. En ik heb jarenlang gecorrespondeerd met een Amerikaanse militair die meeliep. Wat nooit is veranderd is de solidariteit onder de wandelaars. Iedereen helpt elkaar onderweg."

Zorgverzekeraar VGZ
Vorig jaar kreeg Fred een mailtje van zorgverzekeraar VGZ, die honderd wandelaars zocht om tijdens de Vierdaagse voor een goed doel te lopen. "Al jaren kom ik als Sinterklaas bij de familie Van den Berg in De Kwakel met een kleinzoon met het 22Q11-syndroom. Deze kinderen hebben allerlei beperkingen, zoals klompvoetjes en hartklachten. Stichting 22Q11 had de actie 'echte helden.' VGZ omschreef haar wandelaars als helden van VGZ. Een mooie combinatie. Via Facebook ben ik sponsors gaan benaderen. Uiteindelijk heb ik op die manier 5500 euro voor het goede doel opgehaald."

Gezondheid
Veel mensen verklaarden Fred voor gek, dat hij in 2017 de Vierdaagse ging lopen. "Mijn gezondheid was niet geweldig. Ik heb een lichte beroerte en twee keer een TIA gehad. Ik ben ook een hernia- en diabetespatiënt. Ik wilde echter mijn grenzen opzoeken en de uitdaging aangaan. De grens ligt verder weg als je voor een goed doel loopt. Ik begon met lopen vanuit de Poelpolder in Lisse naar De Engel. Ik belde daar mijn vrouw op of zij mij kon komen ophalen vanwege blaren. Ik ben echter steeds meer gaan opbouwen. Uiteindelijk kwam ik goed getraind aan de start." Warm weer vergt meer energie bij Fred. "Ik moet goed opletten op mijn voeding en genoeg drinken. De eerste dag vorig jaar liep een vlogger mee van het VGZ. Ik was zo intens met hem aan het praten, dat ik niet op tijd mijn rust nam. Na 3,5 uur wandelen kreeg ik een Hypo. Ik liep op dat moment zwalkend over de weg en kon mij nog net vasthouden aan een lantaarnpaal. Ik heb toen suiker genomen. En een half uur later drie bananen naar binnen gewerkt." Dit jaar koos Fred als goede doel Sintvoorieder1. "Heel veel kinderen in Nederland kunnen geen Sinterklaas vieren. Zij komen vaak op 6 december uit schaamte niet naar school, omdat zij geen cadeaus hebben gekregen. Deze verhalen, ook bij ons uit de regio, hoor je van mensen uit het onderwijs en de voedselbank. Het is mijn bedoeling tijdens het wandelen geld bijeen te lopen, om op die manier een groot Sinterklaasfeest te houden voor deze groep kinderen die het moeilijk heeft." Wie Fred wil steunen, gaat naar devierdaagsesponsorloop.nl, zoek op Fred Droog.

Uit de krant