Afbeelding
Foto: pr.

Veiligheid boven alles

Column

Ik ben geenszins het geweten van de politiek, handhavers en ondernemers in Lisse. Maar soms bekruipt me het gevoel dat er best wel eens iets meer gedaan kan worden aan de veiligheid op straat en in gebouwen.

Ik kom hierop nadat ik in een winkel constateerde dat de vluchtweg volledig was gebarricadeerd door dozen. Dan wil je natuurlijk niet beleven dat er iets gebeurt, waardoor je met grote spoed het pand moet verlaten en vervolgens de mensen zo ongeveer over elkaar rollen in de paniek om buiten te komen. Bij een ander groot bedrijf was de constatering dat er prachtige versieringen waren aangebracht. Maar wel brandbaar en nergens een bordje 'nooduitgang' te zien.

Dat zijn opmerkingen over slechts twee bedrijven, maar mij lijkt het voldoende reden om de dames en heren politici en de heren (in dit geval) handhavers voorlopig een belangrijke taak erbij te geven. Namelijk het controleren van winkels en andere gebouwen met betrekking tot de wettelijke eisen op dat gebied, maar ook om te bekijken of een situatie wel veilig, is ook al zijn er geen regels voor. Zoals bijvoorbeeld het naar de verkeerde kant toe openen of sluiten van (buiten)deuren van etablissementen. Die veiligheid geldt uiteraard de veiligheid van personen, zoals de ouderen waarvan er velen nog vol vertrouwen in de mensheid zijn en 's avonds voor jan en alleman de deur opendoen, waarna ze worden afgeleid en een handlanger naar binnen dringt om te kijken of zich in de woning iets van zijn/haar gading bevindt. En zeg nou niet: gebeurt mij niet, want de praktijk wijst uit dat je veilig voelen een gevoel is. Soms terecht, maar soms ook schijnveiligheid en als het dan mis gaat is Leiden in last. En niet alleen Leiden…

Ik zei het al: ik ben niet het geweten van politiek en ondernemers, maar mij lijkt het een goed plan om van tijd tot tijd met name in de verzorgingscentra goede voorlichting te geven over wat er kan gebeuren. Zonder natuurlijk paniek te zaaien, want je hebt er ook niets aan als de mensen zich 's avonds opsluiten alsof ze in een veste wonen. In vroeger jaren was er in een van de bladen de rubriek Politienieuws. Die bestaat niet meer, maar er zijn wel de gemeentepagina's die zich uitstekend lenen voor een wekelijks stuk(je) voorlichting over veiligheid.

Veiligheid betreft natuurlijk ook het verkeer. Prachtige pistes zijn aan de ingangen van de woonerven aangelegd en regelmatig hoor je dat een auto daaronder heeft te lijden, maar na het nemen van dat obstakel wordt er weer vrolijk gas gegeven. En dat kan, want bij mijn weten wordt hierop noot gecontroleerd en/of gehandhaafd. Natuurlijk kun je niet de hele dag op elke hoek van elke straat een agent of BOA neerzetten om de boel in de gaten te houden. Maar dit steekproefsgewijs doen en bij overtredingen het bonnenboekje helemaal volkalken en dat uiteraard in de openbaarheid brengen, kan wellicht ook helpen.

En iets heel anders. De veiligheid in poorten en brandgangen. Er zijn straten waar die gangen 's nachts pikkedonker zijn. Er is geen verlichting, of de verlichting is kapot. Ook iets om eens in het hele dorp te controleren. Als goed duidelijk wordt dat bepaalde zaken grondig in de gaten worden gehouden. kan de veiligheid op veel terreinen verbeteren. Want: veiligheid boven alles.

Uit de krant