Juf Ada klapt blij verrast bij de onthulling van de nieuwe naam van het schoolplein. | Foto: EA
Juf Ada klapt blij verrast bij de onthulling van de nieuwe naam van het schoolplein. | Foto: EA

Juf Ada vereerd met 'haar' Zwanenplein

Human Interest

LISSE n Waar het normaliter erg rustig is op een woensdagmiddag in een school, gonsde het vorige week op Jenaplanschool De Waterval van de bedrijvigheid. Want na 34 jaar stamgroepleider te zijn geweest bij de Zwanen, de kleutergroep van deze school, namen ouders, kinderen, familie en bestuur afscheid van hun juf Ada, en dat mocht natuurlijk niet zomaar voorbijgaan.

Door Esther Akerboom

Dat juf Ada Delis al die jaren niet zomaar een juf is geweest, blijkt deze middag wel. In haar lokaal, dat eruitziet als een gezellige rommelige woonkamer, staat een grote tafel vol afscheidscadeautjes, al dan niet zelf geknutseld, en er is zelfs speciaal voor haar een cd ingezongen.
Na wat mooie woorden van bestuurslid Joost Baarda, was het tijd voor een grote verrassing voor juf Ada. Buiten mocht zij een doek naar beneden trekken waardoor de nieuwe naam van het schoolplein werd onthuld, dat voortaan 'Het Zwanenplein' zal heten.

Levenswerk
Directeur van de school Floris van de Klein sprak vol lof over juf Ada: "Iedereen kent wel een authentieke leerkracht, je hebt daar zo'n plaatje van in je hoofd. Ada is echt zo'n authentieke juf, iemand die het onderwijs niet als een baan ziet, maar als haar levenswerk. Toen het nodig was zette ze er nog een tandje bij en daar hebben we veel respect voor. Ada is als een anker voor de school. Haar naam wordt in één adem genoemd met De Waterval en hoewel het haar wordt gegund, doet haar afscheid ook wel een beetje zeer. We zullen ook de naam van de groep veranderen."

Ambassadeur
Ada was erg verrast over de benoeming van het plein. "Ik heb hier altijd met veel plezier gewerkt", geeft ze aan. "Ik voelde me een ambassadeur van de kleuters en vind dat het kleuteronderwijs een stevige basis moet zijn om goed verder te kunnen leren. Gelukkig hoef ik hier niet helemaal te stoppen. Ik ga vrijwillig een ochtend meedraaien in de onderbouw, zodat ik niet van alles naar niets hoef te gaan."
Na een prachtige ballade aan haar adres van haar man Gerard zingt ze samen met hem nog een duet en wordt ze nog een paar keer toegezongen. Tussen de bedrijven door kan ze nog net even wat kwijt. "Ik was best een beetje zenuwachtig voor vandaag", bekent ze. "Vanmorgen was ik al vroeg in zee aan het zwemmen met Gerard om de stress weg te spoelen. Ik vind het een heel erg leuk afscheid."

Uit de krant