De kans is groot dat u een kleine vos in uw tuin aantreft.
De kans is groot dat u een kleine vos in uw tuin aantreft. pixabay

Vlinderstichting organiseert tiende tuinvlindertelling

Duurzaam & Groen

NATUUR • De tuinvlindertelling is dit jaar extra feestelijk: hij wordt voor de tiende keer georganiseerd door De Vlinderstichting. Daarom staat deze zomer in het teken van de TuinvlinderTelTiendaagse. Van 27 juli t/m 5 augustus roept de stichting zoveel mogelijk mensen op om mee te tellen in de tuin. Doet u ook (weer) mee?

Tellen is leuk en gemakkelijk, meldt De Vlinderstichting, zeker als je deze tips volgt:

* Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste vlinders zich zien. Dat lijkt momenteel niet zo lastig!

* Loop een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat u vlinders twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: u ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geeft u door: 3 dagpauwogen.

* Geef je telling door via de app Vlindermee of via www.vlinderstichting.nl/. Ziet u later op de dag of één van de andere teldagen weer vlinders? Dan kunt u die doorgeven via een nieuwe telling.

* Vlinders zijn vooral actief tussen 11 uur 's ochtends en 3 uur 's middags. Wordt het warmer dan 25 graden? Dan kan je beter voor 11  uur 's ochtends gaan tellen.

* U hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvlinders.

* In onze Nederlandse tuinen zijn er zo'n 20 vlindersoorten te ontdekken. De Vlinderstichting heeft een handige herkenningskaart waarop u de vlinders kunt bekijken. Kijk daarvoor op de website van de stichting.

* Wie de telling eerst op papier wil noteren, kan een tellijst downloaden via de website en deze printen. 

Hoe was het vorig jaar? Bij de vlindertelling in 2017 is de atalanta het vaakst aangetroffen. Gevolgd door de kleine vos en dagpauwoog. Welke vlinder zal dit jaar als eerste eindigen?

Uit de krant