Dit kunstwerk is deels gemaakt van plastic zwerfvuil dat verzameld werd op de stranden van Scheveningen en Zandvoort.
Dit kunstwerk is deels gemaakt van plastic zwerfvuil dat verzameld werd op de stranden van Scheveningen en Zandvoort. Foto: pr

Aandacht voor #STOPMETPLASTIC bij Museon

Duurzaam & Groen

PLASTIC SOEP • Op het terras van het Museon in Den Haag is een levensgroot kunstwerk te zien dat volledig is gemaakt van gerecycled plastic. Het kunstwerk van Peter Smith, een dolfijn die door het gele kader van National Geographic springt, is gemaakt om de boodschap #STOPMETPLASTIC blijvend onder de aandacht te houden.

De hele maand juni besteedde National Geographic in het kader van de campagne #STOPMETPLASTIC aandacht aan plasticvervuiling op de tv-zender, in het magazine en online. Ook werden op 24 juni Beach Cleanups georganiseerd waarbij ruim 3000 kilo plastic afval is verwijderd van de stranden van Scheveningen en Zandvoort. Met een deel van dat afval wist kunstenaar Peter Smith de dolfijn te creëren die op het terras van het Museon is te zien.

 "Jaarlijks eindigt zo'n 9 miljard kilo plastic in de oceaan", zegt Plastic Soup Surfer Merijn Tinga, ambassadeur van #STOPMETPLASTIC. "Er is mede dankzij de campagne veel in beweging gebracht. Niet alleen is de omvang van het probleem duidelijker, maar mensen krijgen ook steeds meer door dat ze zélf een bijdrage kunnen leveren, bijvoorbeeld door geen wegwerpplastic als tasjes en rietjes meer te gebruiken. Extra mooi is dat nu ook de politiek en het bedrijfsleven in actie komen." 

Via spraakmakende acties probeert Tinga publiciteit rond het vraagstuk van de plastic soep op te wekken. In de zomer van 2017 peddelde de Plastic Soup Surfer de gehele rivier de Rijn af op een surfboard gemaakt van plastic afval. Een uitdagende 1000 km lange tocht van de bron hoog in de Alpen tot de monding bij Hoek van Holland. Een tot de verbeelding sprekende expeditie om aandacht te vragen voor de plastic vervuiling van onze rivieren. Voor meer informatie: www.plasticsoupsurfer.org.

Blijvende aandacht
Het levensgrote kunstobject is ruim twee meter breed, drie meter lang en drie meter hoog en volledig gefabriceerd van gerecycled plastic. Er is voor de productie onder andere gebruikgemaakt van moderne 3D-printtechnieken. Ontwerper van het kunstwerk is Peter Smith, die eerder 'De Wereld van Zwerfvuil' maakte, een kolossale globe gemaakt van zwerfafval. Met het kunstwerk wil National Geographic de boodschap #STOPMETPLASTIC blijvend onder de aandacht houden.

Langdurige samenwerking 
Het kunstwerk wordt in juli en augustus tentoongesteld op het terras van het Museon in Den Haag. Het Museon en National Geographic hebben een langdurige samenwerking. Momenteel is in dat kader ook de wereldpremière van de fototentoonstelling 'Greatest Landscapes' te zien in het Museon.

Uit de krant