Liefst 1,4 miljoen bezoekers uit honderd landen kwamen de bloemen bewonderen.
Liefst 1,4 miljoen bezoekers uit honderd landen kwamen de bloemen bewonderen. Foto: Arie in 't Veld

Nog geen beslissing over Keukenhof geld

Algemeen

LISSE ♦ In tegenstelling van wat tijdens de behandeling van de kadernota vanuit het CDA was te beluisteren, is er nog geen beslissing genomen over de vraag of de gemeente Lisse nog op Keukenhof geld kan rekenen en zo ja om hoeveel geld het dan gaat en op welke voorwaarden.

Door Arie in 't Veld

In de beantwoording van het college op de algemene beschouwingen van de raad. "Het college, in casu wethouder Kees van der Zwet zegt daarover ter verduidelijking: "Voor Keukenhof zullen wij in de tweede helft van dit jaar met een voorstel komen voor een convenant. Een onderdeel van het convenant zal zijn een financiële paragraaf. Hier geldt dat wij voorrang geven aan zorgvuldigheid en samenspraak boven snelheid."

Ook wordt nog eens goed duidelijk gemaakt hoe het college met het wegvallen van de precario heffing wil omgaan. "De gemeentelijke inkomsten bestaan voor deel uit de inkomsten uit de OZB. Eigenlijk kan de OZB worden aangeduid als "knop waar het gemeentebestuur aan kan draaien als het gaat om gemeentelijke inkomsten". Wij staan achter ons voorstel om de wegvallende inkomsten uit de precarioheffing, deels op te vangen door een verhoging van de OZB. Er is immers ook sprake van een lagere tarieven van Dunea en Alliander. Wij bevestigen dat het middel van OZB zich alleen laat voelen bij de eigenaren van onroerende zaken in de gemeente. Wij kunnen echter het gebied van deze gemeentelijke belasting niet verruimen naar de huurders. In het verleden is er door de wetgever de bewuste keuze gemaakt om de tot op dat moment geldende gebruikersdeel van de OZB niet meer op te leggen bij huurders van woningen.

Wij staan open voor suggesties om op een andere wijze deze wegvallende inkomsten met behoud van ons voorzieningenniveau te compenseren."


Uit de krant